gewone bloem: niet glutenvrij, maar je kunt het wel gebruiken om snel een saus of soep te binden. Je hebt er wel meer van nodig: 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 2 eetlepels bloem.
Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijvoorbeeld jus, heldere soepen en sauzen en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Roer aardappelzetmeel los met een beetje koude vloeistof of water en schenk het al roerend bij wat je wilt binden. Kook het enkele seconden goed door.
Aardappelzetmeel gebruiken
Los per liter vocht 1 tot 2 eetlepels aardappelzetmeel op in een beetje koud water. Voeg dit toe aan je kokende soep of saus. Laat nog een klein minuutje doorkoken terwijl je roert. Voor een luchtig gebak gebruik je 50g aardappelzetmeel per 200g bloem.
Aardappelzetmeel is zetmeel dat uit aardappels wordt gewonnen. Ook van aardappelzetmeel moet je altijd eerst een papje maken met koud water om klontjes te voorkomen. Voeg het papje daarna toe aan de rest van de soep of saus en laat het koken om zijn werking te doen.
1 eetlepel aardappelzetmeel + 1 eetlepel boter/vet zal 1 kopje vloeistof dikker maken . Aardappelzetmeel kan zijn verdikkingskracht verliezen als het te lang aan de kook wordt gebracht. Zorg ervoor dat u de hitte in de gaten houdt en de soep of saus laat sudderen. Aardappelzetmeel is een ideale vervanging voor mensen die glutenintolerant zijn.
Het is effectief in het verdikken van sauzen, is een geschikte glutenvrije toevoeging aan bakrecepten en kan dienen als een geschikte coating voor voedsel tijdens het frituren . Aardappelzetmeel biedt ook verschillende mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van de dikke darm en een verbeterde insulinegevoeligheid.
Verdikkingsvermogen: Zowel organisch aardappelzetmeel als organisch maïszetmeel bezitten een prijzenswaardig verdikkingsvermogen en zijn in staat om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen effectief te verdikken . Textuur: Aardappelzetmeel heeft een gladdere en transparantere textuur in vergelijking met maïszetmeel, dat een meer ondoorzichtige en gelachtige textuur heeft.
Aardappelzetmeel en maiszetmeel hebben een vergelijkbare werking als bindmiddel en ze smaken neutraal. Aardappelzetmeel zal een meer heldere binding geven dan maiszetmeel. Met die laatste wordt de gebonden bereiding eerder ondoorzichtig. Dus de keuze is afhankelijk van de wensen van de kok.
In aardappelzetmeel zit iets wat amylopectine heet. Amylopectine is hard en niet vervormbaar. De azijn zorgt ervoor dat het amylopectine vervormbaar wordt. Door het toevoegen van de glycerine, dat van zichzelf soepel is, blijft het amylopectine, ook na het drogen, soepel.
Aardappelzetmeel is net als maizena een zetmeelsoort waarmee je vloeistoffen kunt binden. Het bindmiddel wordt het meest gebruikt voor sauzen en soepen. Naast een binding zorgt het voor een doorschijnend, glanzend laagje. Het bevat bijna geen proteïne of vet en is daardoor erg gezond.
Aardappelzetmeel is een universeel bindmiddel en verdikkingsmiddel voor vele toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie.
Aardappelzetmeel wordt verkregen uit aardappels, terwijl maizena wordt gewonnen uit maïskorrels. Qua bindkracht is aardappelzetmeel sterker dan maizena. Dit betekent dat je over het algemeen minder aardappelzetmeel nodig hebt om hetzelfde bindende effect te bereiken als met maizena.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.
Het smaakt een beetje flauw en kan op verschillende manieren aan je dieet worden toegevoegd, zoals door het over je eten te strooien, het in water te mengen of het in smoothies te doen . Vier eetlepels rauw aardappelzetmeel zouden 32 gram resistent zetmeel moeten leveren.
Zetmeelrijke aardappelen worden meestal zacht en kruimelig tijdens het frituren of bakken. Dus als u lekkernijen maakt waarbij u wilt dat de aardappelen knapperig en krokant zijn, dan is het verwijderen van zetmeel de beste manier om uw wafels, frieten, knapperige aardappelen, hash browns knapperig en heerlijk te houden .
Aardappelzetmeel, dat van nature rijk is aan zetmeel, heeft zeer interessante voedingswaarden. In de vorm van zetmeel leveren aardappelen in feite een belangrijke bijdrage aan vitamines, ijzer, vezels en essentiële mineralen.
De vraag naar bewerkt aardappelzetmeel neemt toe, maar de concurrentie uit Noord-Amerika, China, India, Turkije en Argentinië neemt toe . Wisselvallig weer blijft de aardappelproductie beïnvloeden. Daarom zullen de prijzen voor aardappelzetmeel waarschijnlijk hoog blijven.
Maizena wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel, antiklontermiddel en glutenvrij bakproduct. Het is een van de beste vervangers voor aardappelzetmeel als je in de knel zit . Je kunt maizena gebruiken in plaats van aardappelzetmeel in een verhouding van 1:1.
Bindmiddelen die bij een lage temperatuur binden, noemen we koude bindmiddelen. Een voorbeelden hiervan is xanthaangom. Aardappel- of maïszetmeel daarentegen vereist een temperatuurverhoging vooraleer er een binding of dikking tot stand kan komen. Sommige bindmiddelen kunnen zowel koud als warm gebruikt worden.
Maar net als bij maizena, als je er te veel van gebruikt, kan het gebakken product droog en kruimelig worden. Het is het beste om niet meer dan 30% van het totale droge-ingrediëntgewicht in aardappelzetmeel te gebruiken.
Wanneer het als verdikkingsmiddel wordt gebruikt, functioneert aardappelzetmeel op dezelfde manier als maizena. Vaak verwerkt in gerechten in de vorm van een slurry (zetmeel opgelost in koud water), zwellen de aardappelzetmeeldeeltjes op en gelatineren ze, waardoor sauzen, puddingen, vla's en meer dikker worden .
Tip: Aardappelzetmeel is een uitstekend verdikkingsmiddel voor sauzen, jus en soepen . Het creëert een gladde, glanzende textuur zonder de smaak te veranderen.