Nasi met kip, pindasaus en uitjes
Een favoriet gerecht in vele gezinnen: nasi met pindasaus en natuurlijk gebakken uitjes eroverheen. Zelf pindasaus maken is supersimpel en veel lekkerder. Kortom: je ideale avondeten voor Pindakaasdag!
Smaakcombinaties met pinda in een fruithapje
🍌🥜 Banaan en pindakaas: Een klassieke combinatie die altijd een succes is. (Hier word ik zelf ook altijd heel blij van!) 🍏🥜 Gekookte appel, kaneel en pindakaas: De frisheid van de appel gaat goed samen met de romige pindakaas.
Meng PB met yoghurt, kaneel en een vleugje honing of ahornsiroop . Dip in appelschijfjes, selderij of smeer op toast met banaanschijfjes en kokos. Meng in noedels. Dankzij de zoute, nootachtige smaak en romige textuur smaken Aziatisch geïnspireerde noedelgerechten goddelijk met pindasaus.
Pindakaas en banaan zijn een andere iconische, favoriete combinatie. Deze combinatie is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol gezonde goedheid. De natuurlijke zoetheid van rijpe bananen vult de nootachtige romigheid van Peter Pan Peanut Butter aan, wat zorgt voor een bevredigende snack of een snel, energiek ontbijt.
Ideeën om te proberen:
Dip appelschijfjes in pindakaas. Voeg banaanschijfjes toe aan een geroosterde PB&J. Smeer op een rijstwafel of cracker. Voeg toe aan een smoothie.
Verse bessen - Niets zegt zomer meer dan wat verse bessen. Je kunt ze plukken, ze voorbereiden en ze combineren met wat pinda's voor een snack die allerlei voedingsstoffen bevat en je langer zal verzadigen. Er is geen betere manier om wat zomer toe te voegen aan je Virginia Peanuts.
Bananen, augurken, honing of marshmallows : als je het maar vaak genoeg vraagt, zijn dit allemaal ingrediënten die goed bij pindakaas passen.
De combinatie van plantaardige eiwitten en gezonde vetten helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en het energieniveau te stabiliseren om die middagdip te voorkomen. Peanut Butter and Coconut Bites zijn een heerlijke, energieke snack voor onderweg.
Tips voor het serveren van pindakaas-ijs
Of maak je eigen fancy peanut butter ice cream sundaes door elke portie te beleggen met chocoladesiroop, slagroom en plakjes aardbei, bosbessen of banaan . Vergeet niet om er een kers bovenop te doen.
Toepassingen. Pindakaas wordt in Nederland meestal op brood gegeten, soms in combinatie met ander beleg, zoals hagelslag of suiker. Pindakaas kan ook de basis vormen voor een vorm van satésaus, de pindasaus. De pindakaas wordt daartoe gemengd met melk, sambal, sojasaus, zout, suiker en eventueel ui of andere kruiden.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram). De tweede plaats is voor Helaes 100% pindakaas van Aldi.
Houdbaarheid pindakaas
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.
Bewaar de pindakaas in een afgesloten pot op een donkere, koele plek. Het is ook belangrijk dat de pot die jij wilt gebruiken goed schoon is. Let er goed op dat zelfgemaakte pindakaas een stuk minder lang houdbaar is dan die uit de supermarkt. Dit is ongeveer een maand, maar vers eten is natuurlijk het allerlekkerst!
Pindakaas kan je op elk moment van de dag gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends een schepje door de havermout, een lepeltje door de smoothie, of op een lekkere boterham. Varieer de lunch met lekkere bananen-pindakaas wentelteefjes of een peanut-butter jelly tosti. 's Avonds ideaal als basis voor satésaus.
Fruit en noten zijn een klassieke combinatie en zouden perfect smaken op pindakaastoast. Ideale ingrediënten zijn bessen, amandelschaafsel, gehakte walnoten en plakjes banaan.
Cocktailsaus, Marinara, Alfredo saus, kaas, bieten, Jello, uien, Jalapeños, salsa, hummus, Coleslaw , ... Ik stop nu maar, want ik dacht net aan het eten van pindakaas met coleslaw en ik heb een beetje overgegeven. Ik heb al eerder coleslaw met pindakaas en pinda's gegeten!
Kies in plaats daarvan varianten met een melkzuurachtige smaak (verse chèvre), uitgesproken scherpte (klassieke cheddar) of genuanceerde nootachtigheid (jonge manchego) . Deze kazen brengen de beste kwaliteiten van notenboter naar boven: zoete, romige en zelfs hartige tonen.
Je kunt ook crunch-elementen toevoegen zoals kokosvlokken, granola of chiazaad . Als je je avontuurlijk voelt, probeer dan de populaire bacon-pindakaascombinatie of probeer Elvis' beroemde pindakaas-, bacon- en banaancombinatie.
Pindakaas is een goede bron van eiwitten en gezonde vetten. Het is wel belangrijk om op de hoeveelheid suiker te letten. Kies bijvoorbeeld voor natuurlijke of pure pindakaas. Deze varianten bevatten vaak alleen pinda's en een beetje zout, waardoor ze meestal gezonder zijn.
Dit recept is als de beste pindakaas en jelly sandwich ooit. Ik hou echt van sinaasappelmarmelade en denk dat het ondergewaardeerd wordt als pindakaas maatje , maar als je het niet lekker vindt, kun je echt elke smaak jam of jelly gebruiken.
Varkensvlees krijgt ook een boost van pindakaas. Wij zijn er dol op als onderdeel van een marinade of dipsaus.
Conclusie. Een door de pindanotenindustrie gesponsorde studie suggereert dat een dagelijkse portie pindanoten je darmbacteriën positief kan beïnvloeden. Maar van voedingsmiddelen met pindanoten is nog nooit een belangrijk effect aangetoond op de darmflora. Met pindakaas had deze studie trouwens niets te maken.
In plaats van jam of gelei, gebruik honingboter, vers fruit of gedroogd fruit . Wij zijn dol op amandelboter met verse frambozen en pindakaas met gouden rozijnen. Vervang één ingrediënt. Probeer een andere notenboter, zoals zonnebloem-, amandel- of sojanootboter.