Vaak staat er 'koel en droog bewaren' op de fles, wat betekent dat deze niet in de koelkast hoeft. Je kunt de fles prima bewaren in de voorraadkast, over het algemeen is deze saus erg lang houdbaar. Door alle conserveermiddelen zal de saus niet snel bederven.
Koel en donker bewaren.
Je bent het misschien niet gewend, maar sauzen als ketchup, mayonaise en sojasaus kun je ook buiten de koelkast bewaren. Ze zitten namelijk vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Dit betekent niet altijd voor eigengemaakte sauzen. Die kun je beter wel gekoeld bewaren.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig.
Geopende flessen en potjes sauzen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Dit geldt ook voor smaakmakers als sambal, sojasaus en ketchup. Er zitten namelijk veel natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen in. Je kunt ze daarom op een koele, donkere plek bewaren.
Sauzen zoals Conimex ketjap manis zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Waar kun je Ketjap voor gebruiken? De Indonesische zoete smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen. Probeer deze ketjap eens in dit heerlijke Nasi Goreng gerecht.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Door oxidatie, een proces dat plaatsvindt door contact met zuurstof, wordt de saus donkerder van kleur. Door de saus op een lage temperatuur te bewaren, vertraagt het oxidatieproces waardoor u langer van de volle smaak kunt blijven genieten.
Sojasaus
Sojasaus bewaar je het beste op een koele plek. Draai de dop er goed op, want lucht, licht en temperatuur kan de smaak wel veranderen. Lees ook: Een goede ouderwetse stamppot maak je zo!
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Zelfgemaakte sauzen zijn een stuk minder lang houdbaar en blijven het best als ze gekoeld staan.
Ketjap Manis is heerlijk in bijvoorbeeld pastei met kip, marinade voor saté ajam (kipsaté) of tempeh, in pindasaus en in vlees-, vis- of roerbakgerechten. Ketjap asin: zoute ketjap, lichter van kleur dan de manis en vergelijkbaar met Chinese sojasaus.
Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse. Wil je extra veel smaak? Dan kun je ook nog gember of bijvoorbeeld steranijs toevoegen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar in geval van nood kom je er goed mee weg.
In Nederland gebruiken we meestal ketjap manis, dat geeft een gerecht wat zoetigheid en tegelijkertijd structuur. Ketjap is wat dikker en daardoor heel geschikt als basis voor sauzen, marinades of dips. Denk bijvoorbeeld aan gemarineerde ketjapkip, maar ook nasi of bami, geroosterde vis, spareribs of sticky groenten.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.