De Ghee van Remeker is onbeperkt houdbaar, mits je hem goed bewaard. Als je de pot eenmaal hebt geopend adviseren wij de dop er los op te laten liggen zodat er wat lucht bij kan.
Gelukkig is ghee lang houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
Bewaar het. Omdat de melkbestanddelen zijn verwijderd, wordt ghee niet zo snel ranzig als gewone boter, dus is koeling niet zo essentieel. Het zal echter wel de houdbaarheid verlengen, dus het is de moeite waard om geopende kant-en-klare ghee of zelfgemaakte ghee in de koelkast te bewaren.
Een goed afgesloten, goede verpakking beschermt uw ghee tegen bederf door verontreinigingen . Als het in een glazen verpakking zit, sluit de pot dan goed na gebruik. Gebruik altijd een schoon, droog keukengerei om het eruit te scheppen of giet het direct uit de pot. Koel het om de houdbaarheid te verlengen.
Een luchtdichte glazen pot is de beste keuze, omdat deze voedselveilig en sterk is en voorkomt dat de ghee bederft. Een luchtdichte roestvrijstalen container is echter ook een goede optie.
Ghee - Ghee moet altijd in een ijzeren vat of pot worden bewaard . Zuur voedsel - Zure sauzen en gekookte karnemelk moeten in stenen vaten worden bewaard. Omdat steen niet reageert met zuur voedsel, in tegenstelling tot metalen, mogen ze nooit in een ijzeren vat worden bewaard.
De houdbaarheid van pure ghee is onbeperkt als deze correct wordt bewaard. Voor het beste resultaat bewaart u het goed afgesloten op een koele, donkere plek . Vergelijk het met een goede wijn in een kelder. U kunt het lang bewaren, maar de smaak zal in de loop van de tijd veranderen en zich ontwikkelen.
Een ongeopende pot ghee kan op een donkere plek, uit de buurt van zonlicht, op kamertemperatuur (denk aan een keukenkastje) tot negen maanden zonder zorgen worden bewaard. Nadat de pot is geopend, kan deze tot zes maanden in de kast op kamertemperatuur worden bewaard of tot een jaar in de koelkast.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Ghee. Als je ghee goed gemaakt is en het verpakt is in een schone, gesteriliseerde pot, kan het, buiten de koelkast, jaren bewaard worden. Bewaar het op een droge plek en zorg ervoor dat er geen vocht bij kan komen.
Temperatuurregeling: De temperatuur waarbij ghee wordt gekookt en geklaard, bepaalt mede het aroma. Oververhitting kan namelijk leiden tot een verbrande of onaangename geur .
Het makkelijkst is om het in de koelkast te bewaren . Het idee is om de ghee volledig te laten smelten totdat het een transparante vloeistof is. Zet de pot onmiddellijk in de koelkast (niet invriezen) voor een nacht.
Verlopen ghee kan schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli of Staphylococcus aureus die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Het consumeren van verlopen ghee kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen. Bovendien kan verlopen ghee een ranzige of onaangename smaak hebben waardoor het onaantrekkelijk kan worden.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Ghee kan gemakkelijk worden ingevroren, maar ook zeer lang worden bewaard in of buiten de koeling. Als je ghee goed maakt dan is deze lactosevrij. Neem een willekeurige hoeveelheid ongezouten roomboter en laat dit op middelmatig vuur smelten in een pan.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Warme en luchtige omstandigheden helpen niet om ghee lang vers te houden, vooral niet tijdens het hoogseizoen in de zomer. Probeer het in een luchtdichte container te bewaren en schuif het in een kast die koel en donker is . Je kunt je pot ghee ook in de koelkast bewaren als je bang bent dat het bederft tijdens warm weer.
Een andere manier is om de ghee te bewaren in een plastic of glazen container, elk materiaal dat geschikt is voor de vriezer . Giet alle ghee in de doos en vries het in. Hierdoor blijft uw ghee langer houdbaar. Dit is een geweldige optie als u ghee in bulk hebt gekocht.
Binnen 5 minuten zal boter smelten, wat resulteert in een geel gekleurde ondoorzichtige vloeibare boter. Na 1-2 minuten hiervan zal het vet zich scheiden van de vaste melk en zal het gaan schuimen en bubbelen. Roer niet en haal dit schuim er niet uit – dit is het ghee vet, dus haal het er niet uit .
Kapiva | Volgens de Ayurvedische traditie kan het consumeren van ghee 's avonds de spijsvertering verbeteren, een goede nachtrust bevorderen en helpen bij het ontgiften …
Door 2-3 eetlepels ghee in uw dagelijkse voeding op te nemen, blijft u gezond en fit. Ghee verbetert uw metabolisme en darmgezondheid. Het drinken van ghee met lauw water op een lege maag is een oude ayurvedische traditie.
Als je het in de winkel koopt en het heeft een houdbaarheidsdatum, maar je hebt de ghee pas na die datum geopend en de verpakking pas na de houdbaarheidsdatum weer geopend, kun je het nog steeds gebruiken als het nog lekker ruikt en smaakt .