Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Eten in koelkast bewaren
Hoe lang je eten in de koelkast kan bewaren is afhankelijk van de maaltijd. Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je volgens het Voedingscentrum binnen 2 dagen nog opeten. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Eerst laten afkoelen
Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk gaan bederven. En dat wil je natuurlijk niet! Zet dus vooral een wekker als je het eten op kamertemperatuur laat komen.
Wat betekent bederfelijk? Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.
U loopt niet alleen het risico op brandgevaar, maar het gas dat uit uw oven komt, kan ook leiden tot koolmonoxidevergiftiging.
De textuur en de smaak van uw eten kunnen veranderen als u het te lang in de oven laat staan. Daarom kunt u restjes eten het beste na een uur serveren, bewaren of weggooien.
Dit betekent dat het heel goed mogelijk is om twee ovenschotels te maken terwijl de oven op volle toeren draait, en er één te bewaren voor de volgende dag . Het opwarmen moet echter wel heel grondig gebeuren, hetzij op het fornuis op een heel laag vuur, hetzij in een oven die is verwarmd tot gasstand 3, 325°F (170°C).
Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen. Gebruik een koelbox of koeltas als je inkopen doet op warme en/of zonnige dagen.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Laat een pastasalade nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan of neem kleinere porties van de salade af en bewaar het geheel in de koeling.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Het wordt over het algemeen afgeraden om uw oven op een lage temperatuur aan te laten staan als u niet thuis bent . Hoewel ovens zijn ontworpen om gedurende langere tijd aan te laten staan, zijn er toch enkele risico's verbonden aan het onbeheerd achterlaten van een oven. Een van de grootste zorgen is het risico op brand.
Uw Dutch oven kan voedsel koud en vers houden
En omdat je Dutch oven afgedekt kan worden, is het ideaal om eten 's nachts te bewaren . Food 52 voegt toe dat in sommige gevallen, zoals in stoofschotels, de smaken zelfs beter worden naarmate ze langer in je Dutch oven staan.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard. Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid . Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt zijn en afgekoeld en binnen 2 uur in de koelkast gezet zijn (voetnoot 4). Echter, als restjes opgewarmd worden, is het erg belangrijk dat het eten helemaal stomend heet is voordat het gegeten wordt.
Oven met warmhoudfunctie
Tegenwoordig bieden veel ovens een warmhoudfunctie. Dit is een ideale functie om jouw eten warm te houden na bereiding in de oven. Zo bieden de Miele ovens een automatische warmhoudfunctie. Na afloop van de bereidingstijd worden jouw gerechten automatisch 15 minuten lang warm gehouden.
De twee-uursregel
Havern legt uit: " De maximale tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen in de gevarenzone kunnen [blijven] is twee uur . Na twee uur moet het voedsel worden geconsumeerd, correct worden bewaard of worden weggegooid. Dit omvat alle gekookte restjes, [gesneden] fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten."
Er zijn goede redenen om voedsel zo snel mogelijk na het afkoelen in de koelkast te willen bewaren, maar tenzij u onder zeer ongebruikelijke omstandigheden werkt, zal goed gegaard vlees niet “gevaarlijk” worden in de loop van 8-12 uur in een veilige leefomgeving.
Vergeten draaiende ovens
Last but not least, er kan brand ontstaan als u de oven urenlang laat draaien na de ingestelde tijd . Wat er ook in de oven zit, kan vlam vatten, of de oven zelf kan defect raken. Voorzichtigheid in de professionele keuken voorkomt dat dit gebeurt.