Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende. Maak je een diepere bak dan is dat dus eigenlijk zonde van het materiaal.
Hoe groter de groente en hoe langer de teeltduur, hoe dieper en groter jouw bak mag worden. Een goede diepte voor de meeste groenten is 20 tot 30 cm. Courgettes hebben het liefst een pot van minstens 10 l. Een normale bloempot heeft al minstens één gat onderaan.
Alle tomatensoorten worden eerst binnen gezaaid. Zaai ongeveer ½ cm diep, dek het bakje af met doorzichtig plastic en zet het op een plek waar het potje warmte van onder krijgt.
Aan elke categorie zijn verschillende dieptes gekoppeld: 12”-18” voor ondiep, 18”-24” voor medium en 24”-36” + voor diepe wortels . Daarnaast zijn de metingen voor de vereiste worteldiepte specifiek voor een volwassen gewas.
Vaste planten in potten willen ook graag diepte. Als je de ruimte hebt, ga dan voor lekker diepe potten voor je grote vaste planten. Zorg voor een laag van minstens 30cm aarde voor planten die meer dan 40cm hoog worden. Voor planten die nog hoger worden, wil je nog diepere bakken.
Gebruik grote potten om tomaten te kweken. U kunt een 5-gallon pot gebruiken die 10 tot 12 inch diep is voor een enkele plant van een bepaalde variëteit, voor een onbepaald type kiest u een grotere container. De container moet minstens 12 inch diep zijn. Kooien hebben meer ruimte nodig, dus in plaats daarvan ondersteunt u tomaten door ze te stapelen.
Wortels kunnen in de meeste containervormen worden gekweekt, variërend van 6 tot 15 inch diep. Controleer de specifieke dieptevereisten op basis van de variëteit wortelen die u kweekt - dit staat waarschijnlijk op het zaadpakket.
Graaf voor elke plant een gat van ongeveer 30 cm diep en doe er een handvol goede meststof in. (Heyming doet er ook graag een bananenschil en de schalen van een ei op de bodem van het gat, zodat de wortels later in het seizoen extra voedingsstoffen krijgen.)
hydrokorrels en schelpen zijn populaire keuzes als drainagemateriaal. Vul de plantenbak met aarde of potgrond die geschikt is voor de planten die je wilt kweken. Kies een soort grond die rijk is aan voedingsstoffen en voldoende water vasthoudend vermogen heeft.
Voorzaaien doe je in een potje van ongeveer 8-10 cm doorsnede. Plaats de zaden zo'n 2 cm diep in de potgrond, op hun zijkant. Als je de zaden plat neerlegt kunnen ze gaan rotten als het te vochtig wordt.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
De basislaag van een moestuinbak wordt bij voorkeur gevormd met grof, organisch materiaal zoals houtchips. Deze zorgen ervoor dat de moestuinbak goed wordt geventileerd. Hierdoor verteren de materialen sneller en voorkom je tegelijkertijd wateroverlast en dichtslibbing.
We adviseren BIO moestuingrond omdat deze de juiste samenstelling heeft voor de teelt van groenten en kruiden. Het bevat organische meststoffen in plaats van kunstmeststof. Afhankelijk van de hoogte van je bak mag deze laag 25 tot 35 cm hoog zijn. Als laatste laag kan je een laag zaai- en stekgrond aanbrengen.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Tip : als je tuingrond heel zwaar of heel zanderig is, plant je groenteplanten dan bij voorkeur in een moestuinbak. Ook bij een zure bosgrond is een moestuinbak een waardig alternatief.
Tuinaarde voor moestuin
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Grind helpt overtollig water weg te voeren, zodat de wortels van je planten niet te nat blijven. Dit is belangrijk om wortelrot te voorkomen. Grind kan ook je plantenbak mooier maken. Het ziet er goed uit als toplaag en helpt de grond eronder vochtig te houden.
Het voorkomt dat overtollig water de plantenbak binnenkomt, waardoor een optimale vochtigheid wordt gehandhaafd. Door zijn poreuze structuur faciliteert EPS materiaal een gezonde luchtcirculatie rond de wortels, waardoor de planten de benodigde zuurstof krijgen voor een optimale groei.
Neem een aantal piepschuim-blokken en vul hier 1/3 tot de helft van de plantenbak mee op. Leg een stuk antiworteldoek over het piepschuim met de randen wat omhoog gewerkt. Antiworteldoek heeft als voordeel dat het water naar beneden kan, maar de hydrokorrels en potgrond niet tussen het piepschuim kan zakken.
Een diepte van 8 – 12 inch is voldoende voor de meeste tuiniersituaties. Vanwege de uitstekende drainage-eigenschappen van verhoogde bedden is het mogelijk om een overvloed aan groenten te kweken in een beperkte hoeveelheid ruimte.
In de grond: Als u direct in de grond plant, hebt u mogelijk meer ruimte en plant u in rijen. In dat geval plaatst u uw tomaten 18-24 inch uit elkaar langs een rij, maar plaatst u uw rijen ongeveer 36 inch uit elkaar . Dit laat genoeg ruimte over om tussen de rijen te werken.
Een tomatenplant toppen bespaart energie, dus het is zaak om de eindeloos doorgroeiende stamtomaten in het gareel te houden. Dit doe je door de kop van de plant na een aantal bloemtrossen eruit te snijden. Op die manier stopt de groei van de plant en kan de energie in de groei van de vruchten gestoken worden.
Je hebt een minimale diepte van ongeveer 300 mm grond/potgrond nodig voor wortels - eigenlijk voor alle groenten. Als het ondieper is, is er niet genoeg diepte voor wortels om naar beneden te groeien en planten stevig te verankeren. In de zomer worden ondiepe grondsoorten ook vrij heet en drogen ze heel snel uit.
Een minimale diepte van 30 cm is nodig om de volledige groei van wortelwortels mogelijk te maken, en vergeet de drainagegaten niet om wateroverlast te voorkomen. Het materiaal van uw container kan variëren. Van plastic tot klei, of zelfs upcycled bouwvakker emmers , het materiaal doet er niet zo toe als de diepte en drainagemogelijkheden.
Daar kun je ook mee spelen bij de keuze van vaste planten. Je hebt vaste planten die stevige en diep wortelen, zoals Hosta, Rodgersia en Amsonia en planten die juist heel oppervlakkig wortelen (Vinca, Geranium macrorrhizum) of zelfs de wortels nagenoeg bovenop de aarde hebben liggen, zoals Iris germanica.