Ook gaat een champignon naar verloop van tijd verkleuren. De eens witte champignon krijgt dan een bruine kleur. Toch hoeft dat niet direct te betekenen dat de champignon niet meer eetbaar is. “U kunt ze in zo'n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus.
De champignons zijn donkerder geworden
Als je ziet dat je champignons onder de bruine vlekken zitten, kun je ze het beste weggooien. Dit is namelijk een teken dat ze niet meer goed zijn.
Om een witte champignonsoep te maken moet je versgeplukte champignons gebruiken. De champignons die in de winkel liggen zijn meestal al veel te oud. Het zijn de plaatjes die onder de hoed zitten die de soep zwart of grijs maken. Champignons direct bij de kweker kopen is de ideale oplossing.
De kastanjechampignons worden, net als de witte champignons, geteeld in speciale ruimten (cellen) waar via de temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd. De kastanjechampignon is de lichtbruine variant van de witte champignon, met een lichtbeige tot bruine hoed in plaats van wit.
Champignonsoep is een gebonden soep, die wordt bereid door een roux te verdunnen met room en paddenstoelenbouillon. Hier worden dan plakjes champignon aan toegevoegd.
Ik weet niet zeker wat "gewone" champignonsoep is, dus voor de doeleinden van dit antwoord ga ik ervan uit dat het "champignonroomsoep" is. Het fundamentele verschil is dat champignonsoep room (melk) gebruikt als basis, terwijl gouden champignonsoep vlees, groente of een andere bouillon gebruikt als basis .
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
De champignons zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Waarom is Witte champignons beter dan Bruine champignons? Aanzienlijk meer vitamine C per 100 g. Opmerkelijk meer gamma-tocoferol per 100 g.
Bewaar kastanjechampignons in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 7 dagen houdbaar. Het beste is om de kastanjechampignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.
Je kunt champignonsoep ongeveer 2 dagen afgesloten in de koelkast bewaren. Je kunt de soep nadat hij is afgekoeld ook in de vriezer bewaren. Je kunt champignonsoep 3 maanden in de vriezer bewaren.
Wanneer je champignons voor het koken of blancheren besprenkeld met wat citroensap, blijven ze mooi wit.
Hoe lang blijft de champignonsoep goed in de koelkast? Romige champignonsoep is 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt de soep dus ook eerder bereiden. Dat maakt deze soep perfect voor drukke periodes waarin je veel kookt en maaltijden bereidt.
De boter in een koekenpan smelten en de kastanjechampignons op hoog vuur onder voortdurend omscheppen bakken tot ze mooi kleuren. De spekblokjes toevoegen en meebakken. Knoflook en peterselie toevoegen en nog een minuutje bakken. Op smaak maken met (zout en) peper.
Er gaan verhalen dat deze etenswaar opnieuw opwarmen voor spijsverteringsproblemen zou worden, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet waar. Wat wél waar is, is dat u beter geen heel doosje rauwe champignons kunt eten.
Hoe komt dit? Champignons bevatten het enzym polyphenoloxidase. Als een champignon ergens een kleine beschadiging oploopt, wordt op die plek het enzym actief.
Zowel de oesterzwammen als de champignons uit blik of glas zijn een hele goede bron van vezels. Daarnaast voedt het ook je darmbacteriën en dat is een heel belangrijk onderdeel van tijdens low FODMaP. Veel voedingsmiddelen die FODMaPs bevatten zijn heel goed voor onze darmbacteriën.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Na verloop van tijd verkleurt een champignon: hij wordt donkerder. Toch is dat niet direct reden tot paniek. Je kunt deze nog prima in een soep of saus gebruiken: de smaak is waarschijnlijk alleen maar sterker geworden.
Op verse paddestoelen uit de winkel staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) die wel nuttig is. Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad.
Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons. Kortom: hoe je ze ook kookt na het afspoelen met water, ze worden altijd papperig. Gelukkig is er een alternatief voor water. Poets de paddenstoelen met een borsteltje in plaats van ze te wassen.
Het toevoegen van extra room kan een romige of gemengde soep zoals deze wilde paddenstoelensoep dikker maken, maar het kan effectiever zijn om er een lepel dikke yoghurt doorheen te roeren. Let op dat u de soep niet laat koken nadat u de room of yoghurt hebt toegevoegd, anders kan deze schiften.
Je wilt het opwarmen en de smaken van de andere ingrediënten in je soep laten absorberen, maar dat is alles. Het mag nooit langdurig op het fornuis sudderen . (Sommige tomatensoepen of chowders zijn uitzonderingen op deze regel — je voegt je zuivelproducten eerder in het kookproces toe.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.