SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Eerst laten afkoelen
Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Gelukkig zijn voedselveiligheidsautoriteiten, waaronder de FDA en USDA, eenduidig over de regels: voedsel moet binnen twee uur na bereiding (of opwarming, of warmhouden in een oven) in de koelkast worden gezet.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
Afgedekt in de koelkast
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Wanneer gekoeld, blijft soep met groenten of vlees 3-4 dagen goed . Als u soep met groenten of vlees invriest, kunt u verwachten dat deze 2-3 maanden in de vriezer blijft.
De soorten bacteriën die wel ziektes veroorzaken, hebben geen invloed op de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Daarom is het belangrijk om gekoelde restjes binnen 3-4 dagen in te vriezen of weg te gooien. Als u niet zeker weet hoe lang uw restjes in de koelkast hebben gelegen, neem dan geen risico – gooi ze weg als u twijfelt!
De gevarenzone voor voedsel is de plek tussen 40 en 140 °F waar ziekteverwekkers het snelst groeien. Het kan lang duren om door de gevarenzone te komen bij het afkoelen van een grote hoeveelheid chili, soep of stoofpot. De soep moet afkoelen van 140 tot 70 °F in 2 uur en van 70 tot 40 °F in maximaal 4 uur .
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Hoe lang mensen zonder voedsel kunnen, is een open vraag. Schattingen geven aan dat hongerende mensen in 30 tot 50 dagen zwak worden en in 43 tot 70 dagen sterven. Individuele factoren, zoals geslacht, leeftijd, startgewicht en waterinname, spelen allemaal een rol bij hoe lang iemand zonder voedsel kan leven.
Dus ja: gooi die soep die een nacht heeft gestaan weg . Nu, op de vraag of koken deze beestjes doodt -- dat is misschien technisch gezien waar, maar er zit een groot voorbehoud aan vast. Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
De twee-uursregel
Havern legt uit: " De maximale tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen in de gevarenzone kunnen [blijven] is twee uur . Na twee uur moet het voedsel worden geconsumeerd, correct worden bewaard of worden weggegooid. Dit omvat alle gekookte restjes, [gesneden] fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten."
Koelkasten moeten een temperatuur van 40°F of lager aangeven. Als u er hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur aan toevoegt, kan de algehele temperatuur stijgen, wat een broedplaats voor bederf creëert .
We laten de soep afkoelen tot kamertemperatuur voordat we hem maximaal drie dagen in de koelkast zetten . Dit voorkomt de vorming van condens, wat de soep waterig kan maken en de smaak kan beïnvloeden. Het is belangrijk om op te merken dat soepen die melk of room bevatten over het algemeen niet goed in de vriezer blijven.
Ongeacht waar u uw soep in bewaart, vergeet niet om uw soep altijd te laten afkoelen voordat u deze in de vriezer zet . Een gloeiendhete bak soep kan gemakkelijk voedselbacteriën ontwikkelen vanwege de tijd die het kost om af te koelen en in te vriezen. Het kan ook de temperatuur van de andere voedingsmiddelen in uw vriezer aantasten.