Snel en veilig ontdooien Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
– Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller. – Vul een spuitbus (bijvoorbeeld een plantenspuit of een lege spuitbus van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel) met heet water, en spuit dit water op het ijs.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden, omdat er vleessappen verloren gaan. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden.
Ontdooi vlees door het onder koud water te houden.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe. Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Naarmate water wordt verwarmd kan het minder gassen bevatten, die dan gedeeltelijk worden uitgestoten. De concentratie van gassen in de vloeistof heeft een effect op het vriespunt, zodat er met een hogere concentratie gassen meer tijd nodig is om te bevriezen.
Iedereen weet dat als je water in de vriezer stopt, dat het bevriest. Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller!
Door het hete water op het ijs te spuiten zal dit heel snel gaan smelten. Ook zijn er enkele don'ts. Wat je bijvoorbeeld nooit moet doen is de vriezer ontdooien met een föhn.
Om te zorgen dat jij snel weer van jouw vriezer gebruik kunt maken, kun je dit proces eenvoudig versnellen. Vul hiervoor een pan met kokend water, zet deze in het midden van de vriezer en sluit de deur. Als het goed is, is de vriezer na ongeveer 15 minuten al grotendeels ontdooid. Herhaal deze stap indien nodig.
Ontdooi het vriesvak: Laat de deur van de koelkast open en leg een handdoek in het vriesvak en een handdoek op de grond. De handdoeken vangen het dooiwater op dat uit jouw koelkast komt. Koelkast sneller ontdooien: Grote stukken ijs kun je losmaken met een houten spatel of ijskrabber.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
Kleine stukken vlees kun je in de magnetron ontdooien op de ontdooistand. Zet de magnetron niet aan op een te hoge stand. Dan beginnen er al stukjes vlees te garen en dat is niet de bedoeling. Gehakt ontdooien in de magnetron neemt ongeveer vijf tot tien minuten in beslag.
Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water. Zorg ervoor dat hij helemaal ondergedompeld is. Druk voorzichtig in met je vinger in de vis om te checken of hij ontdooid is. De dooitijd is afhankelijk van de dikte van de vis, maar deze methode neemt meestal een uurtje in beslag.
Je kunt er voor kiezen om warm water uit de kraan te gebruiken zodat het water een stuk sneller kookt dan koud water. Ook kun je er voor kiezen om, met bijvoorbeeld een waterkoker, kokend water in de pan te doen. Dit is eigenlijk de beste optie omdat het water hierdoor al kookt of tegen het kookpunt aan zit.
Als de buitentemperatuur laag genoeg is dan bevriest kokend water, sneller dan koud water, als het in aanraking komt met de lucht. Dat is goed op deze beelden te zien vanuit verschillende plekken in de Verenigde Staten en Canada.
Daarop neemt de druk op de covalente verbindingen af. Zij worden wat minder uitgerekt en geven energie af. En wanneer die energie afgeven is dat vergelijkbaar met afkoeling. In andere woorden: als water opwarmt, laten de bindingen tussen atomen energie los, waardoor het water sneller afkoelt dan koud water.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Een andere methode om vlees veilig te ontdooien is door koud water te gebruiken . Hoewel deze methode sneller is dan ontdooien in de koelkast, vereist het meer aandacht: het water moet elke 30 minuten worden ververst.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Nooit ontdooien op het aanrecht of op andere locaties . Het is het beste om vooruit te plannen voor langzaam, veilig ontdooien in de koelkast. Om rundvlees in koud water te ontdooien, verwijder de verpakking niet. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is of doe het in een lekvrije zak.