De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Net als magere melk en halfvolle melk past volle melk prima in een gezond voedingspatroon. Dat betekent dus dat je kiest voor voldoende groenten en fruit op een dag, volkoren producten, niet te veel vlees, wat vis en een handvol noten. En dat je vooral water, koffie of thee drinkt.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Oorzaak ondervoeding bij ouderen
Bij ouderen kunnen er nog meer oorzaken zijn zoals het hebben van minder smaak, tandproblemen, problemen met het lopen waardoor eten en drinken moeilijker te pakken is. Maar ook eenzaamheid of vergeetachtigheid/dementie kunnen leiden tot minder eten.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht.
Aanbevelingen variëren, afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. Volwassenen van 19-50 jaar wordt aanbevolen om elke dag 2,5 porties melk, kaas, yoghurt en/of alternatieven te consumeren. Oudere volwassenen (met name vrouwen) hebben extra porties nodig om spiermassa en botsterkte te behouden. Een portie melk is 250 ml (1 kop).
De drank bevat veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, suikers, mineralen en vitaminen. Het is dus een handig goedje, vooral in tijden van voedselschaarste. Het zou ook kunnen dat het beetje vitamine D dat in melk zit in noordelijke regionen goed van pas kwam.
Magere, magere of 1% koemelk zijn gezondere opties vergeleken met 2% of volle melk. Ze bevatten minder vet. "Als je geen koemelk kunt drinken, zijn sojamelk en rijstmelk vaak de gezondste melk voor de gezondheid van de darmen - vooral voor mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte die ontstekingen kan veroorzaken," zei Park.
Zwakker wordende spieren en botten, achteruitgaand zicht en gehoor, gebrek aan eetlust, hartproblemen, ziektes als kanker, dementie. Het maakt het leven er niet leuker op. Toch is het vaak best mogelijk om met dergelijke ouderdomsgerelateerde problemen nog lang een goed, gezond en zelfstandig leven te hebben.
Probeer eiwitrijk voedsel in ten minste twee maaltijden per dag op te nemen, zoals vlees, gevogelte, vis, bonen, peulvruchten, dahl, zuivelproducten en eieren . Probeer bij elke maaltijd een energierijk voedsel op te nemen, zoals brood, aardappel, rijst, pasta of granen. Eet wat voedsel dat rijk is aan calcium en vitamine D voor gezonde botten.
Het goede nieuws is dat we de ideale balans kennen om zowel de gezondheid van de botten als het ijzergehalte te ondersteunen. Onderzoek toont aan dat de ideale balans tussen deze problemen 500 ml (16 oz) melk per dag is . Dit is de plek die hen genoeg calcium en vitamine D geeft om gezond te blijven, maar geen negatieve invloed heeft op hun eetlust of ijzergehalte.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Het drinken van 1 liter melk per dag kan voor veel mensen gezond zijn, maar het kan voor sommigen problemen opleveren . Als u lactose-intolerant bent, kan dit leiden tot maagproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Te veel melk drinken kan u ook te veel calorieën of vetten geven, wat kan leiden tot gewichtstoename.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2. Daarbij staat niet aangegeven of het melk, yoghurt of kaas is. Wat je kiest, is niet zo belangrijk, maar wel dat je twee porties zuivel binnenkrijgt.
Het drinken van melk wordt in verschillende onderzoeken geassocieerd met een lager risico op leeftijdsgebonden spierverlies . Sterker nog, een hogere consumptie van melk en melkproducten is in verband gebracht met een grotere spiermassa in het hele lichaam en betere fysieke prestaties bij ouderen ( 18 ). Melk blijkt ook spierherstel bij atleten te stimuleren.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Juist bij darmklachten wordt het gebruik van zuivelproducten vaak (ten onrechte) afgeraden. Klachten als buikpijn, winderigheid en diarree komen zowel voor bij een lactose-intolerantie als bij IBD. Bij IBD worden de klachten eerder door de ontstekingen veroorzaakt dan door het gebruik van zuivel.
Calcium uit melk wordt niet goed opgenomen.
Calcium hebben we nodig voor sterke botten. De calcium uit melk zou echter nauwelijks opgenomen worden en daardoor geen goede bron zijn.