Het is belangrijk om de bessen in een luchtdichte verpakking te bewaren om vochtverlies en bederf te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om de bessen niet te wassen voordat je ze in de koelkast plaatst, omdat dit de houdbaarheid kan verkorten.
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Om ze vers te eten, was je de bessen onder koud stromend water en verwijder je de kroontjes net voor je ze serveert. Je kunt ze zo eten of toevoegen aan je ontbijtgranen, yoghurt of salade voor een heerlijke smaakboost. Voor bak- en dessertliefhebbers zijn blauwe bessen een geweldig ingrediënt om mee te werken.
Zorg ervoor dat de bessen goed droog zijn. Dit kunt u doen door ze op een schone handdoek te laten drogen of door ze voorzichtig droog te deppen. Bewaar ze vervolgens in de koelkast in een bakje met droog keukenpapier .
Voordat u een pint verse bessen in de koelkast zet, moet u ze wassen . Rendine raadt aan om ze te wassen met een oplossing van één deel witte azijn op drie delen koud water. Hoewel water alleen prima werkt, zal de toevoeging van azijn helpen om bederf te vertragen en bestaande schimmel of bacteriën te vernietigen.
Verse bosbessen in de koelkast bewaren
Doe de droge bessen in een luchtdichte container met een laag keukenpapier . Zorg ervoor dat je ze in een ondiepe laag legt, zodat het gewicht van de bessen de bessen op de bodem niet verplettert. Een laag van niet dieper dan ongeveer 3,5 cm is prima.
Calderwood vertelde me via e-mail: "Vers verpakte en vers ingevroren bosbessen behouden [deze coating] omdat ze niet worden gewassen." Dankzij hun beschermende coating blijven bosbessen langer vers als ze niet worden afgespoeld of gewassen voordat ze worden opgeslagen, maar ze moeten vlak voor het eten worden gewassen.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Wanneer je je bessen thuis hebt, maak je een mengsel van één deel azijn (witte of appelcider werken waarschijnlijk het beste) en tien delen water. Gooi de bessen in het mengsel en draai ze rond. Giet ze af, spoel ze af als je wilt (hoewel het mengsel zo verdund is dat je de azijn niet proeft) en zet ze in de koelkast.
Rode bessen kan je een aantal dagen bewaren in de koelkast en 1 tot 2 dagen op kamertemperatuur. Voorkom kneuzingen aan de besjes door de steeltjes pas na het wassen te verwijderen. Als je de rode besjes wil invriezen leg je ze best eerst gespreid op een schaal in de vriezer.
Net als aardbeien blijven bramen langer houdbaar als u ze wast in een oplossing van azijn en water of in een heetwaterbad. Zorg er wel voor dat u ze goed droogt voordat u ze opbergt.
Het feit is dat de meeste verse producten in de open lucht worden geteeld, waar iedereen of alles – zoals insecten en vogels – ze kan aanraken. Dit betekent dat ongewassen producten, naast vuil, een verscheidenheid aan potentieel schadelijke stoffen kunnen bevatten – waaronder bacteriën, schimmels, virussen en pesticiden .
Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel. Ook meloen, die je eerst aansnijdt voordat je de schil eraf haalt of uitlepelt, kun het beste eerst even wassen.
Doe ze niet in een afsluitbare bewaardoos zoals een Tupperware, want dat houdt vocht vast en vocht is de vijand van een bes die lang houdbaar is. Controleer. Pluk de bessen om de paar dagen en verwijder alle bessen die beginnen te rotten. De bessen blijven 1-2 weken goed in de koelkast .
Koel verse bessen direct na het boodschappen doen of een bezoek aan de bosbessenkwekerij. U kunt ze bewaren in de plastic clamshell waarin ze geleverd worden, of in een grote, onafgedekte kom of container . Bewaar verse bosbessen niet in een luchtdichte container, omdat dit vocht kan vasthouden en schimmel en rotting kan versnellen.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Als u ze zorgvuldig in de koelkast bewaart, blijven bosbessen en aardbeien vijf tot zeven dagen goed . Delicatere bessen zoals bramen, frambozen en kruisbessen blijven drie tot vijf dagen goed. Bewaar bessen vooraan in uw koelkast, zodat u niet vergeet dat ze daar liggen.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Individueel snel ingevroren of traymethode voor het invriezen van bosbessen. Bessen kunnen worden ingevroren zonder ze te wassen en vervolgens vlak voor gebruik worden gewassen. Een andere optie is om de bessen grondig te wassen en te drogen op een schone handdoek voordat u ze invriest. Verspreid de droge bessen in een enkele laag op een platte tray en plaats ze in de vriezer.