Broccoli aanplanten in vollegrond Bij het uitplanten moet je rekening houden met een afstand van 40 tot 50 centimeter tussen de verschillende plantjes. Zorg er bij de aanplanting voor dat de wortelbasis ongeveer 2,5 centimeter onder de grond ligt. Geef vervolgens goed water.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Extreme weersomstandigheden (overmatige regenval en/of bovengemiddelde temperaturen) en plagen (duiven en rupsen) zijn de belangrijkste vijanden voor een succesvolle broccolioogst . Met uitzondering van overmatige regenval kunnen deze vijanden van broccoli worden beheerd met zorgvuldige planning.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Uw broccoli is klaar voor de oogst 55-85 dagen na het zaaien . Wanneer de broccolikoppen stevig en stevig zijn, snijdt u ze af met een scherp mes. Als de koppen met knoppen beginnen te scheiden in gele bloemen, betekent dit dat de broccoli zijn hoogtepunt voorbij is, hoewel hij nog steeds eetbaar is.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Bij de meeste broccolivariëteiten vormen zich ook talrijke zijscheuten. Deze kleinere hoofden blijven rijpen nadat het centrale hoofd is geoogst , en zijn de beste manier om een tweede - en soms een derde - oogst broccoli van één plant te hebben. Volg dezelfde richtlijnen voor wanneer te oogsten.
Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Broccoli: aardappel, bieten, bonen, komkommer, salie, selderij, uien.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit.
In de beginfase groeit broccoli als een compacte plant met een rozet van groene bladeren . Naarmate het rijpt, ontwikkelt zich een centrale stengel met een grote kop die bestaat uit dichte clusters van groene knoppen. Kleinere zijscheuten met vergelijkbare clusters kunnen ook uit de stengel groeien.
Ja, je kunt de broccoli eten zodra ze beginnen te bloeien . De smaak van de broccoli kan bitterder zijn en de textuur zal niet hetzelfde zijn, maar ze zijn eetbaar. Voel je vrij om er wat te proberen en te kijken of het naar je zin is. Als dat zo is, ga je gang en oogst het.
De bladeren zijn ook eetbaar .
Plant ze in een verhoogd bed op een plek waar ze veel zonlicht krijgen tijdens de wintermaanden, ongeveer 40 cm uit elkaar. Je kunt ze ook in potten kweken, maar kies dan een grote, stevige container voor elke plant . Als je ruimte hebt, doen ze het goed in een kas of polytunnel.
Voor in het voorjaar geplante broccoli kiest u een variëteit met hittetolerantie en een korte groeicyclus (50 tot 60 dagen tot de oogst). De meeste groeien het beste als midzomerplanting voor de herfstoogst. Voor de herfstoogst kiest u variëteiten met een langere groeicyclus van 60 tot 85 dagen , zodat de koppen zich vormen bij koelere temperaturen.