Boven temperaturen van 20 graden gaat de kaas zweten. Dit effect is erger naarmate het vetgehalte in de kaas hoger is. Sommige kazen kun je wel buiten de koelkast bewaren bij een lage kamertemperatuur. Rond de 8 tot 15 graden.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Schimmelgroei op het oppervlak van de kaas is een duidelijke indicatie dat deze bedorven is. Terwijl sommige soorten kaas opzettelijk worden gerijpt met schimmel, zoals blauwe kaas, duidt zichtbare schimmel op andere soorten kaas, met name die waarvan wordt verondersteld dat ze geen schimmel hebben, op bederf.
Kaas een nachtje buiten laten staan
Als u extra voorzichtig wilt zijn, volg dan de richtlijnen van de USDA. Daarin wordt aanbevolen om bederfelijke voedingsmiddelen (inclusief zachte, maar geen harde kaas) weg te gooien die langer dan 2 uur op kamertemperatuur hebben gelegen .
Kaas in vacuümverpakking die niet in de koelkast wordt bewaard, blijft bijvoorbeeld maximaal enkele dagen houdbaar.
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kaas en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden. Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid, maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Wikkel het in papier
Knip gewoon een vierkantje bakpapier af en vouw het om je kaas heen alsof je een cadeautje inpakt. Vermijd huishoudfolie, aluminiumfolie en andere plastic wikkels, want deze kunnen je kaas de verkeerde smaken geven.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Vacuüm verpakte vleeswaren en harde kazen
Omdat beide items niet vloeibaar zijn, zijn ze prima om mee te nemen in uw handbagage of ingecheckte bagage . Om veilig te zijn, moet u ervoor zorgen dat ze in vacuümverpakkingen zitten. Volgens My Recipes hebben winkels over de hele wereld voorverzegelde producten of zelfs apparatuur om ze voor u te verzegelen.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Om bacteriegroei of bederf te voorkomen, mag u kaas slechts vier uur buiten de koelkast bewaren, aldus Adam Brock, directeur voedselveiligheid, kwaliteit en naleving van regelgeving bij Dairy Farmers of Wisconsin.
Koeling zorgt er alleen voor dat de kaas niet zo snel beschimmeld raakt. Het kan gaan "zweten" of hard worden aan de randen als je het te lang laat staan, maar het kan geen kwaad om het te eten . De smaak kan na langere tijd wat veranderen, dus als dat het geval is, kun je overwegen om het te smelten voor gebruik.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
Open de pot en ruik eraan; Als je een ranzige of zure, ammoniakachtige geur ruikt , legt Chef Reader uit dat het tijd is om de rest weg te gooien. Hoewel je ook je dip kunt proeven, kan dit leiden tot een voedselvergiftiging, dus we raden je aan om gewoon je neus te volgen.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont . Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten.