Alle roosjes moeten in contact komen met het water. Als de roosjes zijn afgekoeld, giet je het ijswater af en dep je de broccoliroosjes met een doekje af. Doe de roosjes in een goed afgesloten zak bij minimaal -18°C en je kan de broccoli tot 12 maanden bewaren.
3 manieren om broccoli te bewaren
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Wil je dat de groente in optimale conditie blijft? Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Je kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, met de koppen eruit, en de bak losjes in plasticfolie wikkelen , merkt Weintraub op. Het is ook belangrijk om de broccoli niet te wassen, omdat overtollig water bederf kan bevorderen, zegt Lyon.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Plastic om groente en fruit zorgt ervoor dat je de producten langer kunt bewaren. Als het in het plasticfolie gewikkeld is, blijft het langer vers en hoef je het dus minder snel weg te gooien, aldus het Voedingscentrum.
Kunststof verpakkingen hebben een revolutie teweeggebracht in de voedingsindustrie: ze zijn goedkoop, licht en aanpasbaar, ze verlengen de levensduur van producten, maken het transport van geïmporteerde voedingsmiddelen eenvoudiger, dragen bij aan de hygiëne en behouden de voedingswaarde .
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als je het goed bewaart. "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Eenmaal thuis, moeten we het in de koelkast bewaren zonder het van tevoren te wassen . Dit is belangrijk, want wassen kan de bederf ervan versnellen. Het is beter om het te bedekken met plasticfolie en het in de groentelade te leggen. Dat is alles.
Net zoals een bos bloemen, zet je de stronk van de broccoli met de steel naar beneden in een schaal met ongeveer een centimeter water op de bodem. De roosjes moeten omhoog staan, dus buiten de schaal. Zet de schaal met broccoli in de koelkast. Op deze manier blijft broccoli vijf tot zeven dagen vers.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
Bij deze kooktechniek kook je de broccoli een paar minuten. Spoel af met koud water en tadaa: de broccoli is klaar om in te vriezen of om te verwerken in je gerecht. Door de groente te blancheren, blijven de smaak, structuur en voedingsstoffen beter behouden. En de broccoli blijft langer goed.
Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt.
Gekookte broccoli bewaren
Heb je de broccoli gekookt, maar nog wat over? Dan kun je dit tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden lang invriezen. Daarbij geldt wel de tip om je broccoli of maaltijd eerst goed te laten afkoelen, maar niet langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan.
Broccoli en bloemkool: kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen en in roosjes worden gesneden . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Spruitjes: spruitjes kunnen uitdrogen, dus snijd ze indien mogelijk in plakjes.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Dit is niet alleen mijn favoriete manier om broccoli te koken, maar ook ZO handig voor het voorbereiden van maaltijden. Blancheer je broccoli gewoon met ½ eetlepel diamantkristal koosjer zout per kopje water, schrik het in een ijsbad en droog het volledig voordat je het 5-6 dagen in de koelkast bewaart.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Bij bepaalde bioproducten is plastic nodig om ze langer houdbaar te maken. Bij biologische groenten en fruit worden namelijk geen kunstgrepen uitgehaald om ze beter houdbaar te maken. Ook liggen de producten soms langer in de winkel omdat bio een kleiner aandeel heeft in de totale verkopen.
Tijd is van essentieel belang en plastic werkt goed om het verval van groenten en fruit te vertragen . Dat betekent dat er minder producten in de vuilnisbak belanden, waar het bijna 60 procent van de methaanuitstoot op stortplaatsen veroorzaakt, volgens een rapport uit 2023 van de Environmental Protection Agency.
Waarom is het dan zo belangrijk dat supermarkten een gezondere omgeving worden? Dat heeft te maken met de link tussen ongezonde eetgewoonten en chronische ziekten. Ongezonde eetgewoonten dragen bij aan allerlei chronische ziekten, zoals diabetes, hart-en-vaat ziekten, en kanker.