Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren. Houd er rekening mee dat pasta de neiging heeft om te plakken, maar een klein scheutje olijfolie kan helpen om dat te voorkomen.
Verse pasta in de koelkast bewaren (tot 1 dag bewaren)
Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen. Dit is omdat deze al is voorgekookt om langer houdbaar te zijn. Geniet van zelfgemaakte pasta.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Opnieuw koken
Heb je pasta zonder saus over? Perfect! Je kunt deze namelijk prima verwarmen in heet water. Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta.
Kook je pasta nooit te vroeg, maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.
Met een beetje olie, een hersluitbaar plastic zakje, wat water en je favoriete pasta kun je de noedels een dag van tevoren koken en er tot een paar minuten voor het serveren niet meer naar omkijken.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Wanneer u uw pasta wilt opwarmen, brengt u gewoon een pan water aan de kook, dompelt u de noedels er ongeveer 30-60 seconden in, giet u ze af en doet u de pasta en de koude saus direct terug in de hete pan om ze te mengen en de saus op te warmen .
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn.
Als gekookte rijst of pasta gedurende een lange tijd (meer dan 4-6 uur) bij 12-14 o C wordt bewaard, kan het extreem gevaarlijk worden om te eten . Bij deze temperatuur kunnen de sporenvormende bacteriën hittebestendige toxines vormen. Rijst- en pastaresten moeten daarom altijd snel worden gekoeld en in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur lager dan 6-8 o C.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Je kunt namelijk alle restjes uit je koelkast opmaken én je kunt pastasalade ook heel goed koud eten. Ideaal om al van tevoren klaar te maken dus. Lekker als lunch, maar een goedgevulde koude pastasalade is ook een goed idee om 's avonds te eten als makkelijke avondmaaltijd.
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Ja. Je kunt de pasta helemaal doorkoken, dan met ijswater laten schrikken en laten uitlekken, en dan 30 seconden in kokend water leggen als je het opnieuw wilt opwarmen . Je kunt het ook helemaal doorkoken, laten uitlekken en er olie aan toevoegen om het zacht te houden, zodat het opnieuw kan worden opgewarmd zonder het opnieuw te hoeven koken.
Volgens het Voedingscentrum kun je de gekookte pasta nog twee dagen in de koelkast bewaren. Hélène Bonte van het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), vertelt hierover aan VRT Nieuws: “De grootste risicobacterie voor deegwaren zoals pasta en rijst is de 'Bacillus cereus bacterie'.
Vul een grote pan of pot halfvol met water en breng het aan de kook. Zet een tweede pan of pot op de eerste en voeg de pasta toe. Gooi de pasta in olijfolie of saus zodat de noedels niet blijven plakken, en dek de bovenste pan of pot af zodat de pasta geen vocht verliest .
Het moet echter gezegd worden dat pasta het lekkerst is als je het meteen eet. Maar de waarheid is dat we niet altijd de juiste porties berekenen voor het aantal mensen dat gaat eten. In dat geval is het voordeel van pasta dat het perfect in de koelkast bewaard kan worden om de volgende dag te eten .
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Bacteriën kunnen in deze zone elke 20 minuten in aantal verdubbelen, en dat is een recept voor mogelijke voedselgerelateerde ziekten. Oei! De enige manier om de beste kwaliteit en veiligheid van overgebleven pastasaus, zelfgemaakt of in de winkel gekocht, te garanderen, is om deze snel in de koelkast te zetten .
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij 'VRT NWS'.
De meeste mensen zijn verbaasd dat gekookte pasta en rijst een risico op voedselvergiftiging vormen . Sterker nog, als u gasten ontvangt en uw koelkast vol is, is het vaak de gekookte rijst of pasta die wordt weggelaten. Gedroogde rijst en pasta blijven behoorlijk lang goed, dus volg de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Een van de meest voorkomende dingen die mensen echt ziek maken van voedselvergiftiging zijn granen. Die categorie omvat koolhydraten zoals pasta, farro, couscous en rijst. Ongekookte pasta en rijst kunnen sporen bevatten van een bacterie genaamd Bacillus cereus, die bekend staat om het veroorzaken van extreme voedselvergiftiging .