Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Als je een eetlepel olijfolie of avocado-olie aan de pan toevoegt , kun je ook wat extra gezondheidsvoordelen aan je eieren toevoegen. Beide oliën worden beschouwd als "gezonde vetten" die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Olijfolie wordt ook beschouwd als een antioxidant die ontstekingen kan helpen bestrijden.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder oxidatie van cholesterol en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten. Deze kookmethoden voegen ook geen onnodige calorieën toe.
Door eieren op een gezondheidsbewuste manier te koken, kunt u hun voedingswaarde behouden en tegelijkertijd hun algehele gezondheidsvoordelen maximaliseren. Kies voor methoden zoals pocheren, koken, bakken en roerei om de voedingswaarde van eieren zo goed mogelijk te behouden zonder onnodig vet of natrium toe te voegen.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Heel veel mensen twijfelen over welke olie ze kunnen gebruiken voor een gebakken ei of omelet. Maar dat hoeft niet, want je kan in principe alles gebruiken wat je maar wilt. Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, een klontje boter, kokosolie en een cookingspray. Mijn favoriet is de boter en de kokosolie.
Het eierdieet is een dieet om snel af te vallen en omvat het eten van minimaal 2-3 eieren per dag. Het is de nieuwste trend in dieetland. Het eierdieet duurt slechts 14 dagen en beweert dat het kan helpen om snel wat overtollige kilo's vet kwijt te raken.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door het ei te koken. Een gekookt ei bevat namelijk minder (verzadigd) vet dan een gebakken ei. Dit komt door het feit dat je geen bakproduct met verzadigde vetten hoeft te gebruiken wanneer je een ei kookt. Dit maakt een gekookt ei een betere keuze.
In de eidooier zit wel cholesterol, wat het LDL-cholesterolgehalte van het bloed iets verhoogt. Het eten van 2-3 eieren per week als je vlees eet en 3-4 eieren als je geen vlees eet, past in een gevarieerde voeding. Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella.
Roerei is een populaire ontbijtkeuze, maar bevat wel iets meer calorieën dan andere eibereidingen. Een enkel roerei bevat ongeveer 91 calorieën, wat iets hoger is dan een hardgekookt ei, dat ongeveer 78 calorieën bevat. Maar vergeleken met gebakken eieren is het verschil verwaarloosbaar .
De manier waarop u eieren bereidt, kan van invloed zijn op hun cholesterol. Gekookte of gepocheerde eieren zijn een gezondere optie dan gebakken eieren of eieren bereid met boter, kaas of andere ingrediënten met veel vet . Bovendien kan het combineren van eieren met groenten en volkoren granen helpen om het cholesterolgehalte van uw maaltijd in evenwicht te brengen.
Het eten van het eiwit en de dooier samen in een heel ei zorgt voor de juiste balans van eiwitten, vet en calorieën.” Ze voegde toe dat de combinatie (eiwit + dooier) ervoor zorgt dat de meeste mensen zich voller en tevredener voelen na het eten van eieren.
De eenvoudigste manier om af te vallen is om de inname van calorieën te beperken, en eieren toevoegen aan het dieet kan helpen . Bijvoorbeeld, een lunch of diner van twee hardgekookte eieren en een kopje gemengde groenten bevat slechts 274 calorieën. Echter, het koken van eieren met olie of boter verhoogt de calorische en vetgehaltes aanzienlijk.
Houd het eierdopje stevig vast met je linkerhand en gebruik een lepel of mes om het open te maken*. Tik met je theelepel op de bovenkant van je ei om het te breken en tik dan met de punt van je lepel om het wijd genoeg te openen om de lepel erin te krijgen. Of gebruik het mes om de bovenkant eraf te snijden à la Louis XV, met een snelle haal.