Geen gezonde koekjes Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Kun je koekjes eten en toch slank worden? Natuurlijk kan dat . Let er gewoon op dat je consequent de hoeveelheid calorieën eet die je op het gewicht houdt dat je wilt hebben, en zorg dat het grootste deel van je eten 'gezond' is. De koekjes (of welke lekkernij je ook lekker vindt) zijn onderdeel van het dieet, niet het hele dieet.
Er waren een hoop koekjes die per stuk minder dan 100 calorieën bevatten. De minste calorieën zitten in een knappertje, gevolgd door een koffieleutje, een café noir en daarna een volkoren biscuitje. De gevulde en de roze koek bevatten de meeste calorieën.
Koekjes bevatten vaak veel geraffineerde suiker en verzadigde vetten . Ze worden over het algemeen als ongezond beschouwd en ze vaak eten kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van diabetes type II, obesitas en Alzheimer. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1,6 miljard mensen ouder dan 15 jaar die overgewicht of obesitas hebben.
Je vergroot de kans op chronische gezondheidsproblemen . Het consumeren van een grote hoeveelheid koekjes per dag zal op de lange termijn alleen maar schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is bewezen dat mensen die uiteindelijk te veel suikerhoudende voedingsmiddelen consumeren, niet alleen obesitas kunnen ontwikkelen, maar ook diabetes type 2.
Koekjes zijn niet per se gezond omdat ze veel verzadigd vet bevatten vanwege de grote hoeveelheid boter die wordt gebruikt bij het maken van koekjes . De hoeveelheid verzadigd vet in een koekje van een gemiddelde grootte is meestal 30-50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Zoals mijn voedingsdeskundige ooit tegen me zei: als je trek hebt in een koekje of een stukje chocolade, is dat oké. Een of twee per dag eten is ook oké, zolang je maar niet een hele doos opeet!
Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt ga je afvallen als je op dieet bent. Ongeacht van waar die calorieën juist vandaan komen. Je kan dus al deze dingen eten en je zal nog steeds afvallen: Chips.
Vermijd voedingsmiddelen zoals koekjes, chips, frisdrank, fastfood en kant-en-klaarmaaltijden. Suikerhoudende dranken: Frisdrank, vruchtensappen en andere suikerhoudende dranken bevatten veel calorieën en hebben weinig voedingswaarde.
Bij het afvallen is het belangrijk om te letten op je calorie-inname en de voedingswaarden van de producten die je eet. Als je wilt afvallen is het niet verstandig om überhaupt koekjes te eten. Eet bewust! Kies bij voorkeur voor koekjes die minder kcal, minder suiker en minder (snelle) koolhydraten bevatten.
Krentenbollen worden vaak onderweg gegeten of snel tussendoor. Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus!
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Koekjes en donuts bevatten vaak veel suiker, geraffineerd meel en vet . Ze bevatten ook vaak veel calorieën. 1 grote chocolate chip cookie kan bijvoorbeeld meer dan 220 calorieën bevatten, terwijl een enkele geglazuurde donut meer dan 300 calorieën bevat ( 20 , 21 ).
Kan het hart aantasten: Een typisch pakje koekjes van 25 gram bevat naar verluidt 0,4 gram zout, wat bij overmatige inname de kans op hoge bloeddruk, beroerte en hartfalen kan vergroten . Let op: een hoge natriumconsumptie kan het lichaam ook uitdrogen, wat resulteert in een opgeblazen gevoel, zwellingen en gewichtstoename.
" Drie ultrabewerkte koekjes per dag hebben een negatieve impact op uw gezondheid op de lange termijn", zegt Dr. Hameed. De suiker kan tandbederf veroorzaken, zegt ze, terwijl de intense zoetheid van veel van de koekjes van vandaag zelfs onze smaakvoorkeur in de loop van de tijd kan veranderen, wat betekent dat we verwachten dat al het eten (zelfs hartig) zoet smaakt.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
De koekjes zijn niet voor ontbijt of lunch, maar voor wanneer de diëter honger heeft, hoewel ze er zes per dag moeten eten. De zes koekjes, plus het ene diner, tellen op tot 800 calorieën. Diëters moeten ook acht glazen vloeistof per dag consumeren, waaronder koffie en thee , zegt Siegal.
Volwassenen mogen niet meer dan 30 gram vrije suikers per dag binnenkrijgen (ongeveer gelijk aan 7 suikerklontjes). Kinderen van 7 tot 10 jaar mogen niet meer dan 24 gram vrije suikers per dag binnenkrijgen (6 suikerklontjes). Kinderen van 4 tot 6 jaar mogen niet meer dan 19 gram vrije suikers per dag binnenkrijgen (5 suikerklontjes).
De ingrediënten die vaak in koekjes worden aangetroffen, zijn onder andere geraffineerd meel, suiker, vet en kunstmatige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen en zoetstoffen. Deze ingrediënten kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid, zoals bijdragen aan gewichtstoename , het verhogen van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van cholesterol.
Kleine honger stil je met een variëteit aan gezonde tussendoortjes. Rauwe groenten, vers fruit, noten en zaden zijn helemaal oké. Net als een boterham, soep en yoghurt. Koeken behoren steeds tot de restgroep.