Brood kan gezond zijn, maar niet alle soorten zijn even voedzaam. Volkoren-, rogge-, spelt- en meergranenbroden zijn vaak de betere keuze. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen, en helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Het moderne brood bevat behoorlijk veel suiker, gemiddeld een half klontje suiker per boterham. Die suiker zorgt samen met het zetmeel uit brood voor pieken in je bloedsuikerspiegel en daar word je dik van. Zeker ook omdat vrijwel alle broodbeleg teveel suiker bevat. Na het eten van brood krijg je al snel weer honger.
Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Een keertje een dag alleen broodmaaltijden eten, kan best. Maar altijd alleen broodmaaltijden eten, kan leiden tot een eenzijdige voeding en dat is niet gezond. Bij een broodmaaltijd krijg je bijvoorbeeld niet zo snel de dagelijks benodigde groente of eiwitten binnen.
Een goed uitgebalanceerd voedingsplan bevat over het algemeen eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen in de juiste verhoudingen. Jezelf beperken tot één voedselbron, zoals brood, kan leiden tot tekorten en onevenwichtigheden in essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor lichaamsfuncties .
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.
Hier zijn enkele broodvervangers die u kunt proberen
Maïs, koolhydraatarme of volkoren tortilla's . Kaas wraps of plakken kaas. Kokos wraps. Bloemkoolbrood.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Maar volkoren- en bruinbrood leveren belangrijke voedingsstoffen en dragen bij aan een lager risico op bepaalde chronische ziekten.
Kortom: volkoren-, bruin- en meergranenbrood zijn een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Niet het brood is de dikmaker maar het beleg. Het is dan ook verstandig hierop te letten en niet te dik te beleggen. Ook maakt het natuurlijk uit wélk broodbeleg je kiest!
"Granen [zoals brood] schrappen zou vezels wegnemen die mensen nodig hebben en uit granen halen." Natuurlijk is het mogelijk om voldoende vezels uit andere voedingsmiddelen te halen, zoals groenten en fruit. Maar brood volledig uit het dieet schrappen beperkt een gemakkelijke bron van vezels.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Grote bladgroenten zoals sla of romaine sla zijn geweldige vervangers voor brood of wraps . Je kunt deze bladgroenten vullen met toppings zoals vlees of groenten. Het blad kan ook worden gebruikt als wrap, om alles bij elkaar te houden. Sla wraps zijn extreem vers en bevatten veel minder calorieën dan wraps op basis van brood.
Flatbreads en tortilla's zijn een geweldig alternatief voor brood, of je kunt knapperige slablaadjes gebruiken als je de koolhydraten wilt verminderen. Eiwitrijke kip en vis zijn geweldige vullende opties, of stapel er groenten op voor een lunch met veel voedingsstoffen.
Dineren met brood is helemaal geen slecht idee! Vooral in de zomer, als het te heet is om te koken, grijpen we graag naar een goedgevulde sandwich: weinig werk, snel klaar en nauwelijks afwas! In Nederland zien we brood als een drager van beleg, en dan voornamelijk rond het middaguur.
Is het nodig om brood te eten? Het enige dat 'nodig' is als het om voeding gaat is dat je een volwaardig voedingspatroon hanteert, bestaat uit een combinatie van producten die jou elke dag geven wat je nodig hebt in de juiste hoeveelheden. Brood kan zeker onderdeel zijn van dat voedingspatroon.
Neem er fruit bij, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los. Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium, vitamine B2 en vitamine B12.
Volkoren brood zorgt bewezen voor minder buikvet
Hoe komt dit? Volkoren brood is rijk aan vezels welke zorgen voor een betere spijsvertering. Door deze beter spijsvertering wordt er minder vet opgenomen en dus ook minder buikvet omgezet naar lichaamsvetten en buikvet.
Crackers passen dus perfect in een eetschema om af te vallen, maar ze hebben geen magische krachten. In 1 snee brood (35 gram) zitten dan wel meer calorieën (ongeveer 80). Een boterham bevat ook meer water, is groter en je kan er meer groenten op leggen.