Voor melkchocolade heb je cacaopoeder, cacaoboter, suiker en gecondenseerde melk of melkpoeder nodig. Melkchocolade moet officieel voor minstens 25% uit cacaobestandsdelen bestaan.
Voor de melkchocolade heb je nodig: 100 gram cacaoboter, 23 gram cacaopoeder, 90 gram volle melkpoeder, 144 gram suiker, halve theelepel zout en 5 theelepels (of minder) vanillearoma. Allereest smelt je de cacaoboter au bain-marie. Vervolgens kun je alle andere ingrediënten toevoegen.
Zelf melkchocolade maken
Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter, melkpoeder en suiker. Het verschil met puur is dat er bij puur geen melkpoeder aan wordt toegevoegd. Door de toevoeging van melkpoeder is melkchocolade zacht van smaak.
Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd melkchocolade minimaal 25% droge cacaobestanddelen moet bevatten.
Voor het maken van diverse soorten chocolade heb je cacaoboter, cacaomassa, melkpoeder, melk, suiker en smaakstoffen nodig.
Als je nog maar net aan je carrière begint, wil je waarschijnlijk een leertijd volgen . Daarna kun je aan de slag in een keuken of op een culinaire school. Voor degenen die op zoek zijn naar een carrièreswitch, is het volgen van een culinaire school en chocoladeworkshops de beste manier om je vaardigheden als chocolatier te verbeteren.
Je kunt thuis je eigen chocoladerepen maken door cacaoboter te smelten en het te mengen met cacaopoeder, wat suiker of honing, een beetje vanille en een snufje zeezout . Je wilt je zelfgemaakte chocolade in een mal minstens 45-60 minuten in de koelkast laten afkoelen om het te laten stollen.
Om melkchocolade te mogen heten, moet het minimaal 25% cacao en 14% melkafgeleide stoffen bevatten. Over het algemeen zijn de ingrediënten die worden gebruikt om melkchocolade te maken: suiker, melkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, sojalecithine en vanille .
Melkchocolade moet ten minste 12% melkbestanddelen bevatten om als "melkchocolade" te worden gelabeld. De melk kan in de vorm van vloeistof, vet of poeder zijn. Pure chocolade bevat daarentegen geen melk. In plaats daarvan wordt cacaoboter gebruikt om de chocolade glad te maken. De boter is afkomstig van een cacaoboon.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Reken 32 graden voor zwarte chocolade, 30 graden voor melkchocolade en 28 voor witte chocolade. De derde en laatste stap klinkt als volgt: zorg ervoor dat de getempereerde chocolade tijdens de rest van het proces op dezelfde, constante temperatuur blijft. Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen.
Van de cacaoboon tot de cacaoboter en het cacaopoeder
Na het plukken worden de bonen gefermenteerd en vervolgens gedroogd. Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt voor het maken van chocolade.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
In 1847 werd de eerste eetbare, pure chocolade gemaakt in Engeland. Er werd toen al geprobeerd om chocolade met melk te maken, maar de toegevoegde melk maakte het mengsel te vochtig. Henry Nestlé vond de gecondenseerde melk uit, melk waar het vocht aan onttrokken is, zodat je een soort melkpoeder overhoud.
Bij melkchocolade gaat het in de meeste gevallen om repen met tussen de 30 en 50 procent cacao. Logischerwijs is de rest (50-70%) dus ofwel suiker ofwel melk. Het grote merendeel is dan overigens altijd suiker.
Hoeveelheid cacao
Het is bekend dat pure chocolade een aanzienlijk hoger percentage van de boon bevat dan melkvarianten — meestal ergens rond de 55%. Deze hogere concentratie leidt doorgaans tot een hogere waarde, omdat alle kosten die gepaard gaan met het oogsten van de boon in aanmerking worden genomen .
Over het algemeen kan het tot 12 uur duren om melk of zuivelproducten te verteren.
Melkchocolade wordt geen chocolademelk . Om melkchocolade te worden, moet je melk toevoegen aan de chocoladelikeur en cacaoboter en het laten stollen tot een reep. De meeste chocolademelk wordt chocolademelk wanneer je chocoladesiroop —meestal puur— of chocoladepoeder toevoegt aan melk en ze mengt.
Wat zit er in melkchocolade? De hoofdingrediënten in een standaard melkchocoladeproduct zijn gemalen cacaonibs, cacaoboter, melkbestanddelen, suiker en een emulgator .
Afhankelijk van de hoeveelheid waarin de chocolademaker deze ingrediënten met elkaar mengt, krijgt hij of zij verschillende soorten chocolade: Pure chocolade bestaat uit cacaopasta, cacaoboter en suiker. Melkchocola bestaat uit cacaopasta, cacaoboter, suiker en melkpoeder.
Hoewel de smaak (vergelijkbaar met chocolademelk) de sleutel is tot de populariteit ervan, werd melkchocolade historisch gezien gepromoot als gezond voedsel, vooral voor kinderen.
Gelukkig voor jou is zelfgemaakte chocolade helemaal niet zo ingewikkeld , en wij kunnen je er doorheen leiden. Leren hoe je chocolade maakt is een lang proces dat een paar speciale gereedschappen vereist, maar de meeste stappen zijn eenvoudig genoeg voor thuiskoks om te doen, vooral met een beetje begeleiding.
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept.