Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees. Het wordt daarom aanbevolen om gevogelte niet langer dan één uur buiten de koelkast te bewaren.
Rauwe kip kan buiten een koelkast – op een koele plek – slechts voor een korte tijd veilig bewaard blijven, meestal niet langer dan twee uur. In warmer weer, boven 32 graden Celsius, krimpt deze tijdspanne zelfs tot slechts één uur.
Bewaaradvies: Rauwe kipfilet kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de kipfilet langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 8 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Om de kippen te vervoeren, kan je een speciaal kippenkrat gebruiken of een stevige kartonnen doos met luchtgaten. Zo kunnen de kippen veilig en rustig vervoerd worden. Zet de doos goed vast in de auto, zodat deze niet aan het schuiven gaat. Kippen geraken snel oververhit.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Geur: Bedorven kip heeft een zure of onaangename geur. Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Komt u uit een ander land? Dan mag u geen dierlijke producten meenemen naar Nederland. U mag dus geen vlees meenemen. En ook geen melk, kaas of andere zuivel.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
De makkelijkste manier om te controleren of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee kun je de precieze kerntemperatuur van je vlees meten. Voor borstvlees moet deze 72 graden Celcius zijn en voor poten en dijen 85 graden.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Producten die je gekoeld moet bewaren,zoals vleeswaren of salades, kun je na gebruik beter zo snel mogelijk weer terug in de koelkast zetten. Etensresten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, kun je beter niet meer eten.
Temperatuur in huis & van uw apparaten
Want als de temperatuur van uw producten oploopt, kan eten sneller bederven: In een koelkast die uit staat, blijft uw eten ongeveer 4 uur goed. In een halfvolle vriezer die uit staat, blijft uw eten ongeveer 24 uur goed. In een volle vriezer is dit 48 uur.
Terwijl je de kip stevig aan de poten vasthoudt, trek je met je rechterhand de kop met een harde korte ruk van de nekwervels af. Als het goed is heb je nu de nek van de kip gebroken, en is hij/zij dood. Is de nek wel gebroken maar de kip nog niet dood, maar dan een hals/nek snee om de slagader door te snijden.
Hoe pak ik mijn kip op? Gebruik beide handen wanneer u een kip wilt oppakken zodat u haar vleugels tegen haar lichaam kunt houden. Dit voorkomt dat ze met haar vleugels kan slaan. Til haar op en plaats een hand onder de kip en houd haar poten tussen uw vingers (houd alleen de middelvinger tussen de poten).