Niet vacuüm sealen: rauwe ui. zachte kazen (blauwe kaas, brie, camembert, ricotta en andere zachte en ongepasteuriseerde kazen) vers gekookte of gestoomde groenten (vacuüm sealen kan pas als ze op kamertemperatuur zijn)
Zachte kazen, zoals blauwe kaas en brie, zijn levende, ademende organismen die zuurstof nodig hebben om te gedijen. Dit betekent dat we voorzichtig moeten zijn met het produceren van schimmel - en het vacuüm verpakken van zachte kazen kan dit versnellen. Daarom is het niet aan te raden om zachte kazen vacuüm te verpakken .
Ja, bijna alle soorten kaas kunnen vacuüm worden verpakt voor een langere houdbaarheid en behoud van smaak.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Na het vacumeren moet deze in de koelkast of in de vriezer. Het nadeel is dat de vis daar in zijn geheel veel ruimte in beslag zal nemen.
Door harde stukken kaas te vacumeren zorgt u ervoor dat deze langer vers en houdbaar blijven. Delicate, zachte kazen zijn door middel van soft air veilig te verpakken zonder geplet te worden. Vacumeren zorgt ervoor dat kaas geen geuren opneemt uit dan wel afstoot aan zijn omgeving.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Veiligheid. Als u tekenen van bederf op uw blauwe kaas opmerkt, moet u deze onmiddellijk weggooien . Met name wazige witte, groene, roze of grijze vlekken die op het oppervlak van blauwe kaas groeien, kunnen erop duiden dat de kaas bedorven is. Bovendien kan kaas die een sterke geur ontwikkelt die lijkt op ammoniak, bedorven zijn.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Wanneer u kaas vacuüm verpakt, sluit u het vocht in en houdt u alle lucht buiten. Dit is een goede manier om kaas te bewaren, maar zoals eerder vermeld, is kaas een levend, ademend organisme. Na verloop van tijd zal het vocht in de kaas ervoor zorgen dat de kaas achteruitgaat .
Om precies te zijn, kunnen vacuüm verpakte oude kazen 4 tot 6 maanden in de koelkast bewaard worden, halfrijpe kazen ongeveer 1 tot 2 maanden en verse kazen 3 tot 4 dagen tot 1 tot 2 weken .
Vacuüm verpakken van kaas
Kies welke kaas u wilt verpakken en selecteer het juiste programma. Doe de kaas vervolgens in een vacuümzak, doe deze in de kamer, sluit het deksel en start het vacuümverpakkingsproces . Wanneer alle lucht is verwijderd, wordt de zak automatisch geseald en wordt de kamer opnieuw gevuld met lucht.
Hoe bewaar je het. Als je het zorgvuldig en op de juiste manier bewaart, kun je blauwe kaas een paar weken in de koelkast bewaren . Bewaar het op het koelste, droogste gedeelte — sommige experts raden de crisper aan — en bewaar het indien mogelijk goed ingepakt in het kaaspapier waarin het geleverd werd.
Fabrikanten van vacuümsealer raden aan om geen rauwe uien, verse champignons of verse knoflook te verpakken vanwege de zorgen over botulinum. Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed te sealen, zoals bakkerijproducten en vloeibare producten.
Blauwe kazen: Blauwe kazen zoals Roquefort, Gorgonzola en Stilton moeten worden verpakt in was- of bakpapier en vervolgens in plasticfolie of aluminiumfolie . Bewaar in de koelkast en zorg ervoor dat de kaas geen rauw vlees of zeevruchten raakt om besmetting te voorkomen.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Maar deze kruimels kunnen vaak sneller bederven dan een groot stuk blauwe kaas -- ongeveer een week na opening. Let op dezelfde verraderlijke tekenen -- wazige, grijszwarte schimmelplekken, glinsterende gele plekken en een ammoniakachtige geur -- en u zult zeker zorgeloos van uw kaas genieten.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Net als met de meeste kazen bewaar je Gorgonzola in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Als u uw kaas wast of vacuüm sealt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het regelen van de vochtigheidsgraad , wat noodzakelijk is voor natuurlijke korstkazen. Ik heb mijn vacuümsealer vaak gebruikt. Iets wat u moet onthouden is dat u de atmosferische druk op de kaas in de zak verlaagt.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Net als met andere voedingsmiddelen, moet u het eten zodra het vacuüm is verbroken. Zodra u uw kaaswiel opent of uw wig uitpakt, moet u het zo snel mogelijk opeten. De beste manier om kaas te bewaren nadat deze is geopend, is door deze in de koelkast te bewaren.