Rauwe champignons bevatten de stof agaritine. Deze is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en mogelijk kankerverwekkend. Bij verhitting wordt agaritine snel vernietigd. Champignons bakken of koken is dus aanbevolen."
Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet. We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine.
Wil je weten of champignons vers zijn? Dan kun je op een aantal dingen letten. Verse champignons zijn stevig, voelen niet nat aan, en hebben een neutrale geur. Als de champignon onder het kapje bruin en vochtig is, en niet fris meer ruikt, kun je hem beter niet meer eten.
Gekweekte champignons kun je rauw eten. Een enkele keer een paar plakjes rauwe champignon op brood of door een salade kan geen kwaad. Maar doe dit liever niet in grote hoeveelheden. In champignons zit namelijk de natuurlijke gifstof agaritine.
De datum is minder belangrijk, net als bij paddestoelenconserven. De Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) daarvan mag je helemaal negeren mits de verpakking donker wordt bewaard en dicht blijft. Ze worden minder lekker, maar niet gevaarlijk.
Ook gaat een champignon naar verloop van tijd verkleuren. De eens witte champignon krijgt dan een bruine kleur. Toch hoeft dat niet direct te betekenen dat de champignon niet meer eetbaar is. “U kunt ze in zo'n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus.
Gevriesdroogde paddenstoelen verschrompelen nauwelijks. Gedroogde paddenstoelen kun je droog en donker enkele maanden tot een jaar bewaren. Vooraleer je ze in de keuken gebruikt, dien je ze minstens een halfuur te weken in lauw water of witte wijn. Ze kunnen tot vijf keer hun gewicht aan vocht opnemen.
Contacteer zo snel mogelijk een arts of het Antigifcentrum (070 245 245, gratis oproep). Een snel optreden is nodig omdat sommige paddenstoelen ernstige nier- en of leverschade kunnen veroorzaken, of soms zelfs dodelijk kunnen zijn.
De champignon is een eetbare soort schimmel. Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden.
Heb je giftige paddenstoelen gegeten? Dan kunnen de volgende verschijnselen optreden: Je voelt je vaak (erg) ziek: je hebt last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en heftig overgeven.
Spoel jij je champignons altijd af voordat je ze gebruikt? Leuk geprobeerd, maar dat komt die paddenstoelen dus helemaal niet ten goede. Een champignon is namelijk net als een spons: hij zuigt water op en dat vermindert de smaak, wat zonde is. Je kunt champignons dus beter als volgt schoonmaken.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Snijd de champignons in plakjes en bak ze gedurende 1 minuut rondom aan. Laat ze vervolgens goed uitlekken op keukenpapier. Spreid de champignons daarna uit op een rooster of bakplaat en vries ze in. Zorg dat ze elkaar niet overlappen.
Wat moet je doen? Bij bewusteloosheid, suf, ademhalingsstoornissen: bel of laat 1-1-2 bellen en volg het advies op. Bij geagiteerd en angstig gedrag: bel of laat 1-1-2 bellen en volg de instructies. Bel in alle andere gevallen het spoednummer van de huisarts of huisartsenpost.
Het enige kenmerk dat de karbolchampignon onderscheidt van eetbare champignons, is de geelverkleuring bij beschadiging van de knol. Verder is de karbolchampignon de enige die vers of gekookt naar inkt of carbol ruikt. De karbolchampignon is giftig voor de meeste mensen.
Champignons verteren niet goed
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteren ze moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Kastanjechampignons nemen namelijk makkelijk geurtjes over. Bewaar ze ook niet bij fruit, want dan zullen de champignons sneller achteruitgaan. Hoe weet ik of de kastanjechampignons niet goed meer zijn? De kastantjechampignons zijn dan beschimmeld, slap of verspreiden een zure geur.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Het maakt niet uit wat voor soort paddenstoelen je hebt, geen enkele soort hoort nat of slijmerig aan te voelen. Als je dus merkt dat de champignons in je bakje vochtig zijn en een slijmerig laagje hebben, dan zijn ze niet meer goed en kun je ze het beste in de prullenbak kiepen.
Na verloop van tijd verkleurt een champignon: hij wordt donkerder. Toch is dat niet direct reden tot paniek. Je kunt deze nog prima in een soep of saus gebruiken: de smaak is waarschijnlijk alleen maar sterker geworden.
Hoe komt dit? Champignons bevatten het enzym polyphenoloxidase. Als een champignon ergens een kleine beschadiging oploopt, wordt op die plek het enzym actief.
Je kan champignons na aankoop nog enkele dagen (maximaal een week) in de koelkast bewaren. Bewaar ze in hun oorspronkelijk verpakking of in een papieren zak. De champignons moeten kunnen 'ademen'.
Gedroogde paddenstoelen, of dat nu in snipper- of poedervorm is, zijn ideaal voor gebruik in soepen en andere gerechten. Ze zijn lang houdbaar omdat het vocht eruit verwijderd is. Het aroma en de smaak van deze gedroogde natuurproducten is sterker, en de textuur, vooral bij snippers, is uniek.
Wanneer je champignons voor het koken of blancheren besprenkeld met wat citroensap, blijven ze mooi wit.