Kaas in olijfolie smaakt zacht, vol en vers. Zeker als je de kaas bewaart in goede olijfolie en wat extra kruiden toevoegt, zoals takjes tijm of rozemarijn, knoflook, chilipeper, peperkorrels en zongedroogde tomaten. Dan creëer je gewoon een gerechtje op zich!
Gezouten kaas in olijfolie is een Spaanse traditie die een van de beste manieren is om Manchego of andere kazen te bewaren . Deze techniek verandert het product ook in een nog smakelijker genot. Door het voedsel volledig met olie te bedekken, wordt contact met lucht voorkomen, wat helpt om de kazen langer houdbaar te maken.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Smeltbaarheid is afhankelijk van de thermische faseverandering van vaste kaas en de reologie van gesmolten kaas (Amamcharla & Metzger, 2015). Verwacht wordt dat de olieafzetting van kaas duidelijk zichtbaar is tijdens het koken, wat betekent dat bij een hogere kooktemperatuur meer vrije olie wordt afgescheiden van de kaasmatrix (Wang & Sun, 2004b).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De beste manier om de houdbaarheid van fetakaas te verlengen is om het te bewaren in olijfolie . Voeg wat van je favoriete kruiden en specerijen toe om het extra speciaal te maken. Deze methode houdt de romige kaas minstens twee weken vers in de koelkast.
Bewaren: Gemarineerde feta kan ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast bewaard worden, mits goed bewaard in een pot met een goed sluitend deksel en de bovenkant van de kaas altijd bedekt is met olijfolie. Bewaar de overgebleven olijfolie! Bezoek onze winkel voor kwalitatieve mediterrane ingrediënten, waaronder extra vergine olijfolie en kruiden.
zout in 1 kopje water in een luchtdichte container, dompel de kaas dan onder in het water. De feta moet volledig bedekt zijn, dus maak meer pekel als je niet genoeg hebt. Sluit de container af en zet hem in de koelkast. De feta blijft tot 3 weken houdbaar.
SCHOON: kaas neemt andere smaken op, dus houd de jouwe uit de buurt van aromatische voedingsmiddelen zoals uien of die geweldige curry die je voor de lunch hebt gemaakt. KOUD: de meeste kazen voelen zich prettig tussen 34 en 38 graden. BEKLEED: kaas verliest smaak en vocht wanneer het aan lucht wordt blootgesteld, dus zorg ervoor dat je het bedekt met bakpapier .
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Kaas kunt u het beste bewaren in een vel kaaspapier dat u bij de kaasboer meekrijgt. Kaaspapier zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt en de smaak het beste behoudt. Bewaar kaas niet in plastic want dat zorgt ervoor dat schimmels sneller kunnen groeien.
Als u verse mozzarella maakt of voorverpakte mozzarella koopt in de supermarkt, bewaar deze dan in de koelkast. Bewaar de mozzarella in een luchtdichte container, ondergedompeld in koud water of olijfolie, gedurende maximaal vijf dagen .
Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zal de smaak flink achteruitgaan.
Voeg de mozzarella toe en bedek met de resterende ⅓ kop olijfolie, voeg indien nodig meer toe om de mozzarella te bedekken. Dek af en zet minstens een uur in de koelkast voordat u serveert. Bewaar tot 5 dagen in de koelkast.
Kaas in olie bewaren is een traditionele techniek die niet alleen de houdbaarheid van de kaas verlengt, maar ook de smaak ervan kan verrijken . Deze methode is vooral populair voor het bewaren van belegen of halfbelegen kazen.
Roer alles voorzichtig door elkaar. Schenk de weckpot vol met zonnebloemolie, zodat alle feta onder de olie staat. Zet de feta voor enkele dagen in de koelkast, zodat alle aroma's erin trekken. Maximaal 2 weken bewaren.
Giet er genoeg olijfolie bij om de kaas helemaal te bedekken. Sluit de potten af en zet ze minstens een paar uur in de koelkast (wij vonden het het lekkerst na 2 dagen). De gemarineerde geitenkaas kan tot 1 week in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan dat (zie 'Opmerkingen' hieronder.)
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
Over het algemeen mag fetakaas niet langer dan twee uur ongekoelde worden bewaard. Dit komt doordat fetakaas een bederfelijk zuivelproduct is dat bacteriegroei bij kamertemperatuur kan bevorderen. Langdurige blootstelling aan warme temperaturen verhoogt het risico op besmetting en bederf, waardoor de kwaliteit en veiligheid in gevaar komen.
Wanneer feta aan de lucht wordt blootgesteld, begint de kaas uit te drogen en wordt de smaak scherp zuur. Maar net als bij het maken en bewaren van augurken en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, zorgt de pekel (een combinatie van water en zout) voor smaak en conservering van de kaas .
Het eerste dat u moet weten, is dat de 'ten minste houdbaar tot'- of 'verkoopdatum' op kaas een richtlijn is voor kwaliteit, niet voor veiligheid. Kaas blijft vaak veilig om te eten na deze datum als het op de juiste manier wordt bewaard . De houdbaarheid varieert afhankelijk van het type kaas.
In de ergste gevallen kan bedorven kaas ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Het eten van bedorven kaas heeft vooral invloed op uw spijsverteringsstelsel, waardoor u last krijgt van maag-darmklachten en losse ontlasting. In ernstige gevallen kunnen deze symptomen gepaard gaan met koorts en koude rillingen.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.