Alle chips zijn ongezond Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen. Ook de hoeveelheid zout in een zak chips hoef je niét bepaald met een korreltje zout te nemen.
Hoewel chips geen gezond tussendoortje is, kun je het volgens de diëtist best wel eens eten. “Zorg er in dat geval voor dat je voor een normale portie gaat”, stelt Van der Kruk, “dat is een klein schaaltje, maar vaak wel voldoende.”
Ondanks dat groentechips meer voedingsvezels bevatten dan reguliere aardappelchips, is deze snack niet per definitie gezonder. Groentechips worden namelijk ook gefrituurd in hete olie. Je krijgt daardoor net zoveel transvet binnen als bij gewone chips.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Door de hoge verhitting zitten er niet alleen slechte koolhydraten en vetten in, maar ook AGEs. Dit zijn versuikerde eiwitten die niet goed zijn voor onze gezondheid. De Chineze onderzoekers vermoeden dat deze AGEs in ultra-processed foods leiden tot een afname van spierkracht.
Belangrijkste punten. Chocolade bevat meer suiker en verzadigde vetten, maar chips kunnen meer ongezonde vetten bevatten . Pure chocolade biedt hart-gezonde voordelen en antioxidanten die niet in chips zitten. Beide snacks kunnen leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen als ze overmatig worden geconsumeerd.
Sommige varianten kunnen veel calorieën, vet en zout bevatten . Sommige snacks worden ook gemaakt met geraffineerde koolhydraten en deze bieden vaak een slechte voedingswaarde. Bovendien zijn veel chips kunstmatig op smaak gebracht, met dingen zoals MSG. MSG kan slechte gezondheidseffecten hebben op sommige mensen.
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën per gewicht, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.
Alle chips zijn ongezond
Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Aardappelchips van merken die bekend staan om overmatig zout, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen zijn vaak minder gezond. Voorbeelden hiervan zijn Lay's, Pringles en Ruffles . Kiezen voor gebakken of in een ketel gekookte chips en het controleren van voedingslabels kan helpen een gezondere keuze te maken.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt ga je afvallen als je op dieet bent. Ongeacht van waar die calorieën juist vandaan komen. Je kan dus al deze dingen eten en je zal nog steeds afvallen: Chips.
Beperk de consumptie van chips tot 2-3 pakjes per week en minder als u een kaliumarm dieet volgt.
Het opeten van die hele zak zal resulteren in verhoogde bloedwaarden van de voedingscomponenten van de chips -- ongeveer 90 gram vet, 160 gram koolhydraten en 1.500 mg natrium. Dat alles zal in de wachtrij staan om te worden opgenomen, en het wordt aangevuld met weinig, zo niet geen, gezonde middelen.
Voedingsmiddelen die voornamelijk uit geraffineerde koolhydraten bestaan (witte rijst of brood, chips, koekjes) verlaten je maag meestal vrij snel, vaak binnen 30 tot 60 minuten . "Omdat ze geraffineerd zijn, zijn ze al in een zeer afgebroken vorm, dus worden ze snel verteerd," aldus Dr.
IJs versus chips
Met een portie van deze populaire chips vermijd je weliswaar suiker, maar je consumeert wel meer calorieën en vet dan met één portie vanille- of chocolade-ijs!
Zowel chips als biscuits kunnen veel calorieën, vet en natrium bevatten. Chips bevatten echter vaak meer van deze voedingsstoffen dan biscuits . Bovendien worden veel chips gefrituurd en kunnen ze toegevoegde conserveringsmiddelen en kunstmatige ingrediënten bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze in overmaat worden geconsumeerd.
Chips
Maar de chips bevatten veel zetmeel. Het zetmeel wordt suiker dat op en tussen de tanden blijft zitten en de bacteriën in de tandplak voedt . Omdat we er zelden maar één hebben, blijft de zuurproductie van de chips hangen en duurt het een tijdje.
Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen. Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet.
Probeer dus altijd eerst eens een glas water te drinken om te zien of je zoute drang verdwijnt.” ,,Daarnaast kan zout een verworven smaak zijn. Dat betekent dat hoe vaker je zout eet, hoe meer je ervan wilt eten”, legt McQueen uit.
Je hebt veel zout gegeten
Heb je wel genoeg gedronken? Dan is het nog steeds mogelijk dat je lichaam extra vocht aan het vasthouden is. Een veelvoorkomende reden is dat je de vorige dag een ongebruikelijk zoute maaltijd hebt gegeten. Zout neemt vocht op – niet voor niets krijg je dorst na een portie chips of frietjes.