Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Een ongeopend pak kan buiten de koelkast worden bewaard. Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kwark kan je makkelijk een paar uur buiten de koelkast bewaren!
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid raadt af om bederfelijke levensmiddelen langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren. Dat geldt zeker voor zachte kazen, zoals kwark, roomkaas, brie of verse mozzarella.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Als je vloeibare wei in je bak yoghurt ziet, kun je het er meteen weer doorheen roeren. Het is perfect smakelijk en voedzaam , en het zal scheiden, ongeacht of je yoghurt gloednieuw is of een paar dagen oud.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Verse afgekolfde melk blijft bij een temperatuur van 19-22 graden zo'n 5 uur houdbaar buiten de koelkast. Bij een kamertemperatuur van 23-26 graden is de melk zo'n 4 uur houdbaar.
Yoghurt kan giftige micro-organismen herbergen die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Als u yoghurt per ongeluk langer dan twee uur laat staan, moet u deze weggooien.
YOGHURT TO GO
Simpel maar heel lekker om zelf te maken: yoghurt! Tijdens warme dagen is een frisse variant heel lekker. Maak bijvoorbeeld een frisse sinaassappelyoghurt en neem het mee in deze yoghurtbeker. Die overigens ook geschikt is voor het meenemen van nachos met een dipje of brood/groente reepjes met hummus!
MIDDEN VAN DE KOELKAST
Het middengedeelte van de koelkast is bijzonder geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Overmatig klonteren of schiften : yoghurt moet een gladde textuur hebben, dus een klonterige of schiftende consistentie is een teken van bederf en een teken om de yoghurt weg te gooien. Overmatig vocht: yoghurt heeft meestal een kleine hoeveelheid vocht op het oppervlak (die eraf kan worden gegoten als dat de voorkeur heeft).
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
"Yoghurtwei is de vloeibare yin van de vaste yang die je gewend bent te zien in je Griekse yoghurt," zegt Dashtaki. " Om de dikke, decadente Griekse yoghurt te krijgen die je kent , moeten we traditioneel de vloeistof (wei) eruit zeven. Het is een neongeel, prachtig zijdezacht elixer dat ontstaat door het maken van gezeefde yoghurt."
Informatie. De Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van landbouw inspecteert alleen vlees-, gevogelte- en eiproducten. De Amerikaanse Food and Drug Administration inspecteert andere voedingsmiddelen. Yoghurt kan één tot twee weken in de koelkast (40 ºF) worden bewaard of één tot twee maanden in de vriezer (0 ºF) .
Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook 'wei' genoemd”, zegt Frank Devlieghere.
Wanneer cottage cheese zijn beste tijd gehad heeft, kan het een korrelige textuur krijgen en er zelfs waterig uit gaan zien . Schimmelplekken die eruit zien als grijsgroene of zelfs zwarte pluisjes kunnen zich ook beginnen te vormen op het oppervlak van de cottage cheese of op de binnenkant van het deksel en de zijkanten van de verpakking.
Cottage cheese smelt enigszins bij verhitting, maar niet helemaal , en de wrongel wordt opgenomen in de eieren, wat een rijke en romige consistentie toevoegt. Cottage cheese verhoogt het eiwitgehalte en laat je het aantal porties uitbreiden zonder dat je meer eieren hoeft te gebruiken.
Zachte kazen zoals brie en camembert kunnen tot vier uur buiten de koelkast op kamertemperatuur worden bewaard, maar u moet proberen ze niet te lang buiten de koelkast te laten staan, omdat het vochtgehalte ze vatbaarder maakt voor bacteriegroei. En het laatste wat u wilt, is dat er schimmel ontstaat en het feestje verpest.