De voordelen op een rij… Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Blauwe bessen zijn gezond om meerdere redenen. Zo zijn ze rijk aan vitaminen, mineralen en vooral antioxidanten. Ze bevatten daarnaast weinig calorieën. De antioxidanten in de blauwe bes helpen je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade, bijvoorbeeld als gevolg van zonlicht of luchtvervuiling.
Uit onderzoek van onderzoekers van de Harvard Chan School is gebleken dat het eten van bosbessen het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Ook blijkt dat het eten van voedingsmiddelen met veel anthocyanen (vooral bosbessen en aardbeien) mensen kan helpen om op gewicht te blijven. Bovendien kan het eten van bessen het risico op een hartaanval verkleinen en het leervermogen verbeteren .
Hoeveel bessen mag je eten? In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g.
Bosbessen bevatten verbindingen die de bloedcirculatie naar de hoofdhuid verbeteren. Dit helpt essentiële voedingsstoffen en zuurstof om de haarzakjes te bereiken en te voeden. Als resultaat hiervan groeit haar sterker en veerkrachtiger.
Bessen. Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
De rode bes is veruit de laagste in kcal per 100 gram, namelijk 36kcal per 100gram. In tegenstelling tot 55kcal per 100gram appel en 52kcal per 100 gram blauwe bessen. Tevens bevat de rode bes de minste suikers, maar wel de meeste eiwitten en voedingsvezels! De rode bes bevat ook veel anti-oxidanten.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Voordelen van het eten van bosbessen
Uit recente onderzoeksresultaten blijkt dat bosbessen invloed kunnen hebben op genen die de vetverbranding en -opslag reguleren, waardoor buikvet wordt verminderd en het cholesterolgehalte wordt verlaagd.
Als u meer voedingsmiddelen eet die niet leiden tot gewichtstoename , zoals zetmeelarme groenten en bessen, blijft er minder ruimte over voor voedingsmiddelen met meer calorieën, verzadigd vet en toegevoegde suikers.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Dit zijn natuurlijke pigmenten die vrije radicalen bestrijden (moleculen die de veroudering van de oogcellen veroorzaken). Dus elke keer dat je aardbeien, bosbessen, zwarte bessen, frambozen of bramen eet, helpt dit je netvlies te herstellen en de gezondheid van je ogen te verbeteren.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Blauwe bessen bevatten stoffen genaamd anthocyanen en flavonoïden, die antioxidante eigenschappen hebben en ontstekingsremmend kunnen werken.
Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappelen en grapefruits zijn een rijke bron van vitamine C. Bessen zijn ook een rijke bron van vitamine C en collageen dat het haar versterkt. Vitamine C stimuleert de collageenproductie en verbetert de bloedsomloop in de hoofdhuid. Vitamine C beschermt haarzakjes tegen oxidatieve schade door vrije radicalen.
Alleen riboflavine-, biotine-, folaat- en vitamine B12- tekorten zijn in verband gebracht met haaruitval. Vitamine B2 (riboflavine) is een component van twee belangrijke co-enzymen: flavine mononucleotide (FMN) en flavine adenine dinucleotide (FAD) [22].
Bosbes is ook extreem nuttig om haargroei te stimuleren vanwege zijn vermogen om microcapillaire circulatie te verbeteren. Dit verbetert niet alleen de bloedcirculatie naar de haarzakjes, maar verbetert ook de voeding en zuurstof die naar de haarzakjes stroomt, wat resulteert in snellere en sterkere haargroei.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.