Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De margarine is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaaradvies dichte verpakking
Staat er tenminste houdbaar tot, dan kun je er nog 2 maanden mee doen. Mits de verpakking heel is en er nog goed product er nog goed uitziet. Je weet dat het product niet meer goed is als het raar ruikt, zuur smaakt en donker gekleurd is. Kijk, ruik en proef of het product nog goed is.
Margarine. Het bewaaradvies voor margarine in de koelkast is hetzelfde als boter, namelijk één maand. Je kunt het één tot twee maanden in de vriezer bewaren. In een gesloten verpakking kun je het tot twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Blue Band margarine in wikkels kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Alle andere producten van Blue Band zijn niet geschikt om in te vriezen.
Margarine "bederft" niet echt, tenminste niet op een gevaarlijke manier. Het kan heel funky worden en raar smaken. Maar er zit heel weinig in margarine waar bacteriën op kunnen leven, dus het is meestal "veilig" om te eten .
Dus, vraag het je niet langer af: je kunt staven gepasteuriseerde boter en margarine een paar dagen op kamertemperatuur bewaren zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze bederven. Voor het beste resultaat bewaar je gezouten boter op je aanrecht en gebruik je een botervloot om het vers te houden. Geloof ons, je ochtendtoast zal je dankbaar zijn als je dat doet.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Margarine is ongeopend 3-4 maanden houdbaar, moet in de koelkast worden bewaard en binnen 2 maanden na opening worden geconsumeerd. Boter en margarine kunnen worden ingevroren: tot 6-9 maanden voor boter en 6-8 maanden voor margarine. Boter en margarine zijn bedorven als ze een zure geur en smaak hebben, beschimmeld zijn of verkleurd zijn .
De groei van gisten en schimmels in boter en margarine kan worden beïnvloed door factoren zoals temperatuur, vochtigheid en pH. Bijvoorbeeld, hoge temperaturen en vochtigheidsniveaus kunnen de groei van gisten en schimmels in boter en margarine bevorderen .
Wanneer je margarine gebruikt om vlees mee te bakken, dan is het belangrijk om tijdens het verhitten het schuim weg te laten trekken voordat je het vlees in de pan doet. Omdat margarine ongeveer 80 procent vet bevat, en daarnaast water, bestaat de kans dat het product gaat spetteren tijdens het verhitten in een pan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Als je ranzige boter eet, word je dan ziek? Waarschijnlijk niet , maar je zou wel maagklachten kunnen krijgen.
Schimmel zul je niet snel in je boterkuipje aantreffen. Wel kan er chemisch bederf optreden: door een reactie met zuurstof wordt de boter ranzig. Hoe dat precies zit, vertellen twee deskundigen. Er zijn verschillende soorten voedselbederf, legt Rijkelt Beumer, microbioloog aan Wageningen University & Research, uit.
Men neemt over het algemeen aan dat de eigenaardige geur en smaak van ranzige boter te wijten zijn aan de aanwezigheid van vrij boterzuur . . . . Het kan zijn dat dit ontstaat door boterzuurfermentatie ten koste van de lactose of glycerol, of dat het het product is van chemische veranderingen en vrijkomt uit bepaalde glyceriden in de boter.
Producten zoals koekjes, ontbijtgranen, pindakaas, hagelslag, chips, pinda's, harde kaas, margarine en boter kunnen een houdbaarheid hebben van 2 maanden na de THT datum. Hetzelfde geldt voor ingevroren verse producten, die vóór de THT-datum zijn ingevroren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wat er gebeurt is dat de bacteriën de lactose (melksuiker) uit de room consumeren en omzetten in melkzuur . Dit is wat rauwe melk zuur maakt, en wat rauwe boter ook "kaasachtig" maakt. Je kunt deze fermentatie niet stoppen, maar je kunt het wel vertragen.