Bepaalde in perziken aanwezige bestanddelen zouden de groei en ontwikkeling van borstkankercellen kunnen afremmen. Conclusies doen vermoeden dat deze polyfenolen het risico op uitzaaiingen zouden kunnen beperken bij een inname van twee tot drie perziken per dag, bovenop de traditionele behandeling.
De perzik zuivert je lichaam dankzij de vele vezels en het hoge gehalte aan kalium. Dat is goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Een perzik wordt daarom ook wel detoxfruit genoemd. En ook niet onbelangrijk op het werk: kalium is goed om je zenuwprikkelgeleiding onder controle te houden.
Het eten van perziken kan je helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels. De vezels nemen vocht op in je spijsverteringssysteem en helpen daardoor om je ontlasting soepel te houden en meer volume te geven. Dit bevordert de beweeglijkheid van je darmen en een regelmatige stoelgang.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Dat betekent dat een volwassene (65,8 kg) zonder risico op één dag de schil van 3,8 sinaasappels kan eten.
Hoeveel groente en fruit per dag? Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Niet in één groente zitten alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. En datzelfde geldt voor fruit.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
"In fruit zit vaak meer suiker, dus je wil hier liever ook niet meer dan twee stuks per dag van eten. Het allerbeste is dus zowel groente als fruit aan je eetpatroon toe te voegen."
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Tips om de stoelgang te verbeteren
Fruit met sorbitol kan eveneens een positieve invloed op harde ontlasting hebben. Sorbitol zit veel in abrikoos, nectarine, perzik, peer, pruimen en kersen. Probeer het gebruik van een laxeermiddel zoveel mogelijk te ontwijken.
Prunus Persica Fruit (Peach), Prunus Persica (Peach) Fruit Extract. Perzikpitolie is een lichte olie die niet blijft hangen op de huid. Het is een ideaal ingrediënt voor lichte lotions en moisturizers. Het is beschermend en hydraterend en is goed geschikt als massageolie.
Een kiwi, meloen, appel of perzik: allemaal fruitsoorten waarvan je de schil kunt eten. Volgens het Voedingscentrum zitten in de schil goede voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Daarnaast hoef je minder eten weg te gooien als je het fruit ongeschild laat. Het is gewoon eetbaar.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Tenzij je een ketogeen dieet volgt of een intolerantie hebt, is er eigenlijk geen reden om de hoeveelheid fruit die je eet te beperken. Hoewel de meeste onderzoeken suggereren dat de optimale hoeveelheid twee tot vijf porties fruit per dag is, lijkt er geen kwaad te zijn in het eten van meer .
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Bepaalde soorten fruit en groenten waarvan vaak wordt gedacht dat ze zeer voedzaam zijn, bieden mogelijk geen significante gezondheidsvoordelen. IJsbergsla, komkommers, selderij, courgette, bananen, druiven, tomaten, bieten en appels bevatten relatief weinig essentiële voedingsstoffen.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
In geen enkele vrucht zitten zoveel antioxidanten als in sinaasappels. De sinaasappel bevat van alle citrusvruchten de meeste vitamine C. Sinaasappels bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vezels en kalk. Sinaasappels kunnen een gunstig effect hebben op het functioneren van je longen.
Als u probeert af te vallen, is het daarom wellicht beter om sinaasappels te eten dan sinaasappelsap te drinken. Kortom: Sinaasappelen bevatten veel vitamine C en vezels. Ze kunnen ervoor zorgen dat u zich vol voelt, wat gewichtsverlies kan ondersteunen.