Lactose is het suiker dat in melk en andere zuivelproducten zit. Wanneer de darmen lactose niet of niet goed kunnen afbreken spreek je van lactose-intolerantie. Heb je last van een opgeblazen gevoel of winderigheid na het eten of drinken van zuivelproducten? Dan kan het zijn dat je lactose-intolerantie hebt.
Waterstof-ademtest
Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
€ 65,00 Oorspronkelijke prijs was: € 65,00.
Wanneer moet ik naar de dokter bij lactose-intolerantie? Neem contact op met uw huisarts als u vermoedt dat u lactose-intolerant bent. De huisarts kan u doorverwijzen naar een diëtist die u kan adviseren over vervangende producten, zoals voedingssupplementen, havermelk of rijstmelk.
Contact. Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
Lactosetolerantietest.
Twee uur nadat u een vloeistof hebt gedronken die veel lactose bevat, ondergaat u bloedonderzoeken om de hoeveelheid glucose in uw bloedbaan te meten . Als uw glucosegehalte niet stijgt, betekent dit dat uw lichaam de lactoserijke drank niet goed verteert en absorbeert.
Drink naast uw maaltijd een groot glas van 12 fl. oz. vetvrije gewone melk. Houd gedurende de volgende 3 uur na het drinken van het glas melk bij of u ongemak ervaart (gas, een opgeblazen gevoel, krampen, diarree) en de intensiteit ervan met behulp van de bovenstaande checklist voor de test van dag 1.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten.
Een medewerker van de polikliniek Bloedafname neemt bloed bij u af. Hierna krijgt u een lactoseoplossing te drinken. Vervolgens wordt na 30 en 60 minuten nogmaals bloed bij u afgenomen. Door de lactose kunt u op de dag van het onderzoek of de dag erna diarree krijgen.
Symptomen zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en diarree.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie. Meer weten over lactose intolerantie?
Klachten als je niet tegen melk kunt, zijn buikpijn, diarree en winden laten. Je hebt te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als je veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Een lactose-intolerantie kan in sommige gevallen ook systemische klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid, geheugenstoornissen, spier- en gewrichtspijnen, allergie, hartritmestoornissen, aften en keelpijn. Sommige mensen met een lactose-intolerantie geven aan te maken te hebben met gewichtstoename.
Lactosevrije kwark (AH/Jumbo)
Voor de mensen die geen lactose kunnen verdragen is er daarom een lactosevrije kwark bij de AH en Jumbo verkrijgbaar. Dat is wel zo fijn voor je buik. Deze kwark is zacht en mild van smaak en rijk aan eiwitten (gemaakt van koemelk). Een super goed alternatief voor je normale kwark.
Symptomen van lactose-intolerantie beginnen meestal tussen 30 minuten en 2 uur na het consumeren van zuivel. De symptomen duren totdat de lactose door uw spijsverteringsstelsel is gegaan, tot ongeveer 48 uur later . De ernst van uw symptomen kan mild of ernstig zijn, afhankelijk van hoeveel zuivel u eet.
Het eten of drinken van lactose houdende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in je maag-darmstelsel voorkomt. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker.
Tijdens de waterstofademtest, die ongeveer 2 uur duurt, wordt u gevraagd om een lactosebevattende drank te drinken. De drank kan krampen, een opgeblazen gevoel, gas of diarree veroorzaken .
Een waterstofademtest meet het waterstofgehalte in de lucht wanneer u uitademt. Door de lucht te testen voor en nadat u een suikeroplossing drinkt, is het mogelijk om de ontwikkeling in het waterstofgehalte te zien. Als het waterstofgehalte aanzienlijk stijgt, is de kans groot dat u lactose-intolerant bent.
Als extra zekerheid kun je een ‘blinde’ test doen met lactosevrije melk. Dat betekent dat je daarnaast 250 ml lactosevrije melk bij de hand hebt en dan een van de glazen leegdrinkt - zonder te weten of er lactosevrije of lactosebevattende melk in zit .
Verboden • Paddenstoelen, bonen, erwten, mais, kikkererwten, sjalotten, prei, knoflook, kool, gekookte aardappelen, frietjes, kroketten, aardappelpuree, pasta, yoghurt, kaas, slagroom, chocolade, snoepjes, jam, siroop, grijs brood, volkorenbrood, koekjes, granen, saus, vruchten. Melk, alcohol.
Het onderzoek
Als de lactose niet goed verteert, zal het waterstofgehalte in de uitgeademde lucht toenemen. De test duurt gemiddeld 4 uur en moet in rust worden uitgevoerd (geen fysieke inspanning).
Groenten, fruit, kruiden, aardappelen, rijst, pasta, noten en zaden zijn van nature lactosevrij. De meeste soorten ontbijtgranen en volkorenbrood bevatten geen lactose. Je kunt bijvoorbeeld de 'Kies Ik Gezond? '-app gebruiken om te checken of er melk in een product zit.