Cichorei koffievervanger is een gezonde optie omdat het van nature cafeïnevrij is en rijk aan de belangrijke vezel inuline. Een ander voordeel is dat cichorei instant doorgaans een stuk goedkoper is dan filterkoffie of koffiebonen.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichorei werd als vervanging aan de koffie toegevoegd, wat een lichte bitterheid en een sterk aroma toevoegde. Tegenwoordig is het de factor die bijdraagt aan de aparte smaak en het aroma van authentieke Zuid-Indiase filterkoffie. De meest voorkomende verhouding koffie tot cichorei is 80:20 .
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Het voegt diepte en complexiteit toe aan de koffie, waardoor het een voller lichaam en een zachte, fluweelzachte textuur krijgt . De cichorei helpt ook om de natuurlijke bitterheid van de koffie in evenwicht te brengen, wat resulteert in een mildere, meer afgeronde smaak die vaak wordt beschreven als aards en rijk.
Bij inname via de mond: Cichorei wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Cichoreiwortelextract en cichoreizaad zijn mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn. Bijwerkingen kunnen zijn: gas, een opgeblazen gevoel en boeren . Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of cichorei veilig is om op lange termijn als medicijn te gebruiken.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Als u echter wilt experimenteren, kunt u donker gebrande koffiedik en geroosterde gemalen cichorei kopen bij New Orleans Roast en het zelf mengen. De standaardverhouding is ongeveer 4:1 koffie tot cichorei . Als u cichorei over hebt, kunt u het toevoegen aan recepten of zo drinken.
Koffie gemaakt van cichoreiwortels helpt bij het bevorderen van de gezondheid . Lagere bloedsuikerspiegel: De aanwezigheid van inuline in cichoreiwortels kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Echter, het onderzoek naar de impact van cichorei-inuline op de bloedsuikerspiegel is beperkt.
De belangrijkste bijwerking van cichoreiwortel is dat te veel inuline kan leiden tot maagkrampen, winderigheid, constipatie, diarree en andere spijsverteringsproblemen, volgens een artikel uit december 2014 in het tijdschrift Comprehensive Reviews in Food Science and Safety. Maar de meeste mensen kunnen tot 20 gram per dag verdragen.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
Cichorei biedt je tal van voordelen
Cichorei bevat geen cafeïne, maar heeft geroosterd een smaak die je kan vergelijken met koffie. Dat maakt van cichorei een heerlijk alternatief zonder de opwekkende effecten.
Cichorei koffie heeft een licht bittere, karamelachtige, rijke smaak. Naast de smaak van Cichorei koffie, is Cichorei koffie ook populair vanwege de nutriënten die Cichorei koffie bevat, zoals proteïne, vezels zoals inuline, maar ook vitamine B6, vitamine C, foliumzuur, kalium, mangaan en fosfor.
Cichorei-wortel is rijk aan de oplosbare vezel inuline. Deze vezels dienen als prebioticum voor onze darmen, doordat het een voedingsbodem is voor probiotica (de goede bacteriën). Inuline heeft het voordeel dat we ons langer verzadigd voelen. Cichorei wordt dus vooral ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering*.
Om heet gezette New Orleans-stijl koffie te maken, zet je gewoon koffie zoals je normaal zou doen, maar voeg je cichorei toe aan de koffiedik. Het proces werkt met bijna elke zetmethode, hoewel we het niet met espresso hebben geprobeerd. Gebruik eerst een verhouding van 1 deel cichorei voor elke 2 tot 3 delen koffiedik .
Er werd geëxperimenteerd met populaire vervangers van hun reeds bestaande diëten, en cichorei leek het beste om de koffierantsoenen te rekken of zelfs te vervangen . Voor de Fransen werd deze combinatie van cichoreikoffie een levenslange liefde en ze bleven ermee doorgaan lang nadat de importverboden waren opgeheven.
Consumptie van gebrouwen cichoreibladeren heeft onverwachte bijwerkingen, waaronder een gunstig effect op leverenzymen bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting - ScienceDirect.
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Cichorei is een plant . De wortels en gedroogde, bovengrondse delen worden gebruikt om medicijnen te maken. Cichorei wordt gebruikt bij verlies van eetlust, maagklachten, constipatie, lever- en galblaasaandoeningen, kanker en een snelle hartslag.