Schimmel op voedsel kan giftig zijn, dus het is belangrijk om dit te herkennen en te voorkomen. Er zijn ook uitzonderingen. De champignon is een eetbare soort schimmel. Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Op 'houdbaar' vlees, zoals gedroogde worst of ham, is schimmel zelfs normaal. Je kunt de plekjes wegsnijden of afborstelen, want dat staat mooier, maar ze kunnen geen kwaad.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien. Sommige van die schimmels produceren namelijk gifstoffen.
Alleen op je voeten wonen er al zo'n 150 soorten. Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.
Hoewel schimmel veilig kan worden verwijderd van hard fruit en groenten, is deze tactiek helaas niet van toepassing op de zachte versies, vanwege het hoge vochtgehalte van het voedsel. Voorbeelden hiervan zijn perziken en tomaten.
Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten. Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas.
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
Zwarte schimmel groeit goed in vochtige omgevingen en kan symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen en ademhalingsproblemen. Je moet de oorzaken van zwarte schimmel aanpakken en effectieve oplossingen vinden om schimmelgroei te voorkomen en de gezondheid van bewoners te beschermen.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Waarschijnlijk komt het wel goed met je.” In bepaalde gevallen kan de schimmel op bedorven voedsel echter gevaarlijk zijn. Als je dan plotseling last krijgt van symptomen als kortademigheid, misselijkheid, een verhoogde temperatuur of diarree , moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.
Mensen eten schimmels op veel meer manieren dan alleen paddenstoelen . Brood wordt gemaakt met gist, een schimmel die zorgt voor de "lift" bij het maken van brood, wat resulteert in luchtbellen in brood. Bier en wijn gebruiken beide de alcoholproducerende eigenschappen van schimmels in het fermentatieproces.
Maar is de appelmoes of jam waar je de schimmel van hebt weggeschraapt nog veilig om te eten? Het antwoord is simpel: nee. Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg.
Gooi dit weg als er schimmel op zit
Gooi het volgende in ieder geval altijd weg als er schimmel zichtbaar is: Kliekjes, maar ook gekookte rijst of pasta. Brood, koek en gebak. Groenten en zacht fruit met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers en kiwi's.
Hoewel de vlek zelf misschien geen potentieel voedselveiligheidsprobleem vormt, kan een vlek of barst er zeker voor zorgen dat potentiële ziekteverwekkers in het product terechtkomen, wat een potentieel voedselveiligheidsprobleem kan vormen .
Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas. De schimmel die hierop vaak groeit, groeit alleen aan de buitenkant.
Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Als je schimmel op een van je aardbeien vindt, gooi hem dan weg, samen met alle andere bessen die de beschimmelde hebben aangeraakt . Bekijk vervolgens zorgvuldig de bessen die je hebt overgehouden. Gooi de bessen weg die heel zacht of gekneusd zijn. Als de rest er vers uitziet, spoel ze dan grondig af en geniet ervan.
'Gooi alleen de beschimmelde weg, en was de rest goed met water. Bij hard fruit kun je de beschimmelde plek zelfs wegsnijden. Zoals bij een peer of sinaasappel. Door het lage vochtgehalte in hard fruit verspreidt de schimmel zich niet zo snel.
De Amanita phalloides is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen. Ongeveer 17 % van de slachtoffers sterft binnen tien dagen na het eten van de paddenstoel.