Hoe oogst ik worteltjes? Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Wanneer de wortels dik genoeg zijn, kun je beginnen met oogsten. Laat ze dus niet te lang in de tuin staan, want dan stopt de groei, splijten ze en zul je last hebben van de wortelvlieg. Je oogst de wortelen door een spade of riek op circa 15 cm naast de wortelen in de grond te plaatsen en de aarde op te lichten.
In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 9 en 10 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste wortels klaar om te oogsten. Om te zien of het al zover is, veeg je aan de voet van het loof wat mix weg. De wortel moet minstens één centimeter doorsnede hebben. Of ze al groot genoeg zijn hangt echt af van het weer.
Wortelen : rijpe wortelen hebben een diameter van ongeveer 12 mm en komen meestal een beetje uit de grond. Als de wortels nog niet zichtbaar zijn, kan je de grond errond wat losmaken met een hark of riek. Controleer dan hun rijpheid. Normaal gezien worden wortels niet uitgegraven maar wel uit de grond getrokken.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
Vertrouw op het proces. "Je moet begrijpen dat het wat geduld zal kosten tijdens de overgang," zegt Kandasamy. "Je moet je wortels minstens één tot twee inch laten groeien, wat betekent dat je ergens tussen de twee en vier maanden moet wachten om je haar een of twee inch te laten groeien. (Als je kunt, wacht dan nog langer)."
Graven: De meest directe manier om een boomstronk te verwijderen is door het uit te graven. Graaf een gat rond de stronk en probeer zo veel mogelijk van de wortels bloot te leggen. Gebruik vervolgens een bijl, een kettingzaag of een wortelfrees om de wortels door te snijden en verwijder de stronk uit de grond.
Zodra uw geschatte oogstdatum is aangebroken, controleert u de bovenkanten van de wortels van de wortels door ze voorzichtig uit de grond te tillen. Als ze boven het maaiveld uitsteken en ongeveer 3/4 - 1 inch in diameter zijn, zijn ze waarschijnlijk klaar om te oogsten.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein.
Geef tijdens en ook na het kiemen regelmatig water. Per vierkante meter kan je ongeveer 115 tot 157 wortel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 12 tot 17 wortel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Je zaait worteltjes (niet te verwarren met winterpeen!) tussen begin maart en eind juli. Het voorzaaien van worteltjes in potjes is eigenlijk niet heel handig, wortels maken een lange wortel onder de grond, dus voor de teelt in een pot heb je een vooral heel diepe pot nodig.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Wortels, rode biet en pastinaak kan je in de grond laten staan en afdekken met stro en bij strenge vorst nog extra beschermen met klimaatdoek. Knolselder, selder, knolvenkel en Chinese kool verdragen enkele graden vorst maar moeten bij strenge vorst geoogst worden.
Bemesting: wortelen hebben over 't algemeen een weinig bemesting nodig. Daar een overdaad aan stikstof enkel zorgt voor teveel loofvorming en minder wortelen. Teveel meststoffen, maakt de plant kwetsbaarder door de te snelle groei. (Ziekten en schimmels nemen dan makkelijker de overhand).
De bleke kleur is meestal het resultaat van warm weer of warme grondtemperaturen . De slechte vorming van wortels treedt meestal op wanneer de temperaturen boven de 85 graden uitkomen. Het is het beste om wortels te kweken in het vroege voorjaar of in de herfst nadat het warme weer voorbij is.
De kooktijd varieert van 10 tot 20 minuten. Het hangt af van de grootte van de stukjes wortel en de dikte van de wortel. Prik regelmatig met een vork in de wortel om te controleren of die al gaar is. De wortel moet zacht genoeg zijn om er met je vork in te kunnen prikken.
Als je wortels slijmerig aanvoelen en er verkleurd uitzien, verwelken of zacht zijn, of tekenen van schimmel vertonen, moeten ze worden weggegooid. De witte blos op de schil van de wortel is prima om te eten — het betekent alleen dat de wortels uitdrogen en water nodig hebben. Ongeschilde wortels worden beschermd door de schil.
Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Wanneer wortels planten
Het duurt ongeveer 12 weken om te rijpen. Hoofdgewassen worden vanaf het late voorjaar gezaaid en hebben ongeveer 16 weken nodig om te rijpen. Deze worden in de nazomer en herfst geoogst. Korte wortels zijn minder kieskeurig dan lange wortels.
Oogsten. Wortels zijn ongeveer 12-16 weken na het zaaien klaar, en als je herhaaldelijk zaait, kun je bijna het hele jaar door genieten van verse wortelen. Oogst zodra ze groot genoeg zijn om te gebruiken - streef niet naar de grootste wortels, anders verlies je smaak.
Wat is de makkelijkste manier om boomwortels te verwijderen? Hoewel het arbeidsintensief is, is de makkelijkste manier vaak om rond de stronk te graven, de wortels bloot te leggen en vervolgens een kettingzaag of bijl te gebruiken om de grote wortels door te snijden . U kunt een tuinschaar gebruiken om kleinere wortels door te snijden.
Ook kunnen de boomwortels gaan beschimmelen wanneer je ze in de grond laat zitten. Het vervelende hiervan is dat ze giftige stoffen vrijgeven die de groei van nieuwe bomen of planten kunnen hinderen.
De vroege wortelen kunnen maar korte tijd bewaard worden en kun je dus het beste snel eten na het oogsten. De latere (winter) wortelen kun je gemakkelijk maanden bewaren. Je moet dan wel het loof eraf halen en zorgen dat je de wortelen op een koele plek bewaart met genoeg luchtvochtigheid en ventilatie.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.