Gekoeld bewaren In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Bovenste plank : Kant-en-klaar voedsel, zoals restjes, kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren en sandwiches, moet op de bovenste planken worden geplaatst, zodat ze het verst verwijderd zijn van de bacteriën van het rauwe voedsel op de onderste planken. Middelste plank: Vervolgens moeten zuivel en eieren op de middelste plank gaan.
Welke voedingsproducten moeten in de koelkast bewaard worden? Sommige voedingsmiddelen bieden goede omstandigheden voor de groei van bacteriën. Dit zijn producten die vochtig, rijk aan voedingsstoffen en zuurarm zijn, vooral als ze bewaard worden bij temperaturen boven de 4°C. Dit omvat voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas, zuivel en restjes .
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de luchtvochtigheid wat hoger dan in de rest van de koelkast en zo beschadigen de groente niet door de kou.
Vries de worst in als u deze niet kunt gebruiken binnen de aanbevolen tijden voor bewaren in de koelkast. Eenmaal ingevroren maakt het niet uit of de datum verstrijkt, omdat voedsel dat continu ingevroren wordt bewaard, voor onbepaalde tijd veilig is .
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken).
De items die in uw koelbox of koelkast worden bewaard, moeten bestaan uit groente- en fruitproducten, zuivelproducten, kant-en-klare voedingsmiddelen, vlees, kruiden , enz. Houd uw koelbox op een temperatuur van 35 – 38 graden om voedsel op een temperatuur van 41 graden of lager te houden.
Restjes zijn 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als je denkt dat je de restjes niet binnen vier dagen kunt eten, vries ze dan meteen in. Bevroren restjes blijven lang veilig.
Naast tropische vruchten, appels, peren en bananen, hoeven ook citroenen en sinaasappels niet in de koelkast bewaard te worden: dankzij het zuur in de vruchten, blijven ze toch wel goed. Bovendien worden ze sneller rijp als je ze op een minder koude plek neerlegt.
Het is veilig om chocoladesiroop twee tot drie jaar in de voorraadkast te bewaren. Nadat de chocoladesiroop is geopend, verplaatst u deze echter naar de koelkast, waar deze maximaal zes maanden veilig kan worden geconsumeerd. Zichtbare schimmel of afscheiding of een ranzige geur zijn allemaal indicatoren voor bedorven chocoladesiroop .
Melk en melkproducten, zoals kaas en yoghurt . Eieren . Vlees, gevogelte, vis en schaaldieren . Gekookt voedsel zoals groenten, rijst en aardappelen .
WELKE GROENTEN MOETEN NIET GEKOELD WORDEN? Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden zijn bijvoorbeeld avocado's, paprika's, uien en aardappelen . Sommige groenten die u misschien in de koelkast wilt bewaren, zijn onder meer champignons, broccoli, bloemkool, spinazie en asperges.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.