Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
“Na het koken wordt de mie op een zeef of vergiet onder de kraan enkele malen met koud water afgespoeld“. Dit voorkomt plakken en stopt ook het kookproces. Gekookte mie blijft 2 à 3 dagen goed in de koelkast.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Besprenkel de noedels dan met een beetje (sesam of rijst-)olie om het aan elkaar plakken tegen te gaan.
Zodra het gaar is, spoel je het af met veel koud water en hussel je het om zodat het niet aan elkaar plakt. Schud dan zoveel mogelijk water eraf en doe het in een afgesloten bak in de koelkast . Sommige mensen doen graag een beetje olie in hun pastakookwater, omdat ze beweren dat de pasta dan minder aan elkaar plakt.
1. Pasta afspoelen met koud water. Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel.
Als je de groenten, kruiden, ketjap en bami in een pan hebt gemengd, kan het soms zo zijn dat het wat droog wordt. De bami plakt wat aan elkaar en de kruiden zie je korrelig op de bami zitten. Ik voeg daarom een scheutje van het kookvocht toe. Hierdoor wordt de bami wat losser en verdelen de kruiden zich mooi.
Bij engelhaar is het belangrijk om veel water te gebruiken zodat het niet langer dan 20 of 30 seconden onder de kook komt . Beweeg de pasta rond met een tang, vork, alles wat het van elkaar kan scheiden tijdens de eerste helft van het koken. Kook de pasta 30 seconden tot een minuut te kort en doe het dan direct in de saus.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Het koude water verwijdert het oppervlaktezetmeel en koelt de noedels af, waardoor ze niet langer koken. Gooi de noedels, nadat ze zijn afgespoeld, in een kom met een kleine hoeveelheid olie , wat extra bescherming biedt tegen plakken. Gooi ze elke vijf of tien minuten om totdat je ze wilt gebruiken.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Te lang koken kan ervoor zorgen dat de pasta overtollig zetmeel afgeeft, wat leidt tot plakkerigheid . Plaats een vergiet of fijnmazige zeef over een grote hittebestendige kom of in de gootsteen. Giet de pasta en het water voorzichtig in het vergiet, laat het water weglopen en bewaar de pasta.
Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen. Daarnaast bestaat er ook een Eiermie, deze mie is gemaakt van tarwe en eieren. Dit geeft deze Mie een fijne en zachte smaak.
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Afgieten doe je door een deksel op een klein kiertje op de pan te zetten en zo het water eruit te laten lopen. Of doe het op dezelfde manier doen als bij het pastawater. Plaats het vergiet in de pan, pak de handvaten van je pan én van het vergiet vast en giet het kookwater er langzaam uit.