Als je de schil hebt verwijderd, is het niet meer nodig om de wortelen te wassen (als je ze met schil wilt eten natuurlijk wel). Eenmaal je ze gewassen of geschild hebt, kan je wortels op talloze manieren bereiden.
Ook al wilt u producten schillen voordat u ze eet, of ze uit de schil scheppen of snijden (bijvoorbeeld meloenhelften, watermeloenballetjes, stukjes ananas), dan nog is het belangrijk om ze eerst te wassen. Zo voorkomt u dat vuil en bacteriën van het mes op het fruit of de groente terechtkomen.
Ondanks dat je de schil van een wortel gewoon kunt eten, worden wortels toch regelmatig geschild. Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Schil ze nadat je ze hebt gewassen . De schil is bitter en je verliest geen voedingsstoffen door hem te verwijderen (in tegenstelling tot een aardappel), dus er is geen reden om het niet te doen.
Zet een pan met water op het vuur en voeg daar een snufje zout aan toe. Maak de wortel schoon onder de kraan en schrap eventueel de wortel - dit hoeft niet. Verwijder de bovenkant en snijd de rest in stukjes. Na het schoonmaken kun je de wortels koken.
"Het is niet nodig om wortels te schillen voor het eten - veel mensen eten ze graag met schil," zegt Alan Hilowitz, voormalig communicatiedirecteur bij Bolthouse Farms. "Maar omdat wortels in de grond groeien, is wassen/schrobben belangrijk als je besluit ze niet te schillen ," voegt hij toe.
Dit voorkomt dat je wortels uitdrogen, omdat de wortelloofjes vocht uit de groente blijven trekken. En als laatste, water is alles wat je nodig hebt om te wassen — geschild of ongeschild — dus vermijd het gebruik van zeep of andere stoffen die de wortel mogelijk kan opzuigen.
Begin met het afstoffen van grote stukken aangekoekte aarde. Gebruik vervolgens onder lauw stromend water een groenteborstel en wat elleboogvet om alle losse wortelharen of vuil dat diep in de spleten van de wortel zit, er stevig af te schrobben. Zorg ervoor dat je de wortel rondom schoonmaakt en oefen voldoende druk uit om hem niet kapot te schrapen.
Ongewassen fruit en groenten kunnen salmonella, E. coli en listeria-bacteriën bevatten, die allemaal erg ziek kunnen maken, aldus Czerwony.
Maak je wortels grondig schoon en kook ze om de kans te verkleinen dat je ziek wordt van het eten ervan .
De ongepelde waarheid
Johnson, wetenschappers aan het Antioxidants Research Laboratory van de Tufts University, "is deze wortelgroente volkomen veilig om ongeschild te eten." De schil is zelfs erg gezond voor ons , omdat deze de hoogste concentraties vitamine C en niacine van alle wortels bevat.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Verwijdering van vergelijkbare niveaus Salmonella uit wortels werd bereikt door schillen en borstelen , maar aanzienlijk meer verwijdering van E. coli O157:H7 uit wortels werd bereikt door schillen dan door borstelen onder stromend water (P < 0,05).
Het is niet goed om fruit of zelfs groenten te wassen na het snijden, omdat alle vitaminen en mineralen samen met het water wegspoelen, dus het is niet mogelijk om voedsel te eten zonder de voedingsstoffen. Omdat ze door het wassen hun vitaminen en mineralen kunnen verliezen. Het verwijdert ook een deel van de in water oplosbare vitaminen.
Verpakte of kant-en-klare, vers gesneden producten
Als het product niet is voorzien van het label 'gewassen', 'drie keer gewassen' of 'klaar om te eten', moet het worden gewassen voordat het wordt gegeten .
Het wassen van fruit en groente helpt niet alleen om vuil, bacteriën en hardnekkige tuinplagen te verwijderen , maar het helpt ook om resterende pesticiden te verwijderen. Wrijf fruit en groente onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree . In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden.
Schillen en bijsnijden: Het schillen en/of bijsnijden van de buitenste schillaag of bladeren van fruit en groenten helpt om pesticidenresten te verminderen. Spoelen: Het spoelen van producten in warm water gedurende ten minste één minuut of langer kan helpen om de aanwezigheid van pesticiden op producten te verminderen.
Een zachte borstel en stromend water doen wonderen. Wortels groeien onder de grond, dus er zal vast wel wat vuil op zitten. Behalve het vuil wegvegen, hoeft er verder niets met een wortel te gebeuren voordat hij gegeten kan worden.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Was geschilde wortels grondig. Dompel wortels in een bak onder in koud water en zet ze in de koelkast . Ververs het water om de paar dagen om bacteriegroei te voorkomen. Spoel geschilde wortels nog een keer af voordat u ze eet.
Toen geraspte wortels werden gewassen, werd slechts een lichte toename in WI opgemerkt . Op basis van CV bleef de oppervlaktekleur van wortelraspen onveranderd. Tijdens de opslag gaven WI-waarden een lichte vervaging van de kleur aan.
En je kunt wortels op talloze manieren eten. Of je ze nu het liefst rauw eet, geroosterd, gepureerd in een soep of smoothie, of zelfs in chipsvorm na ze te hebben gedroogd, in elke vorm kun je profiteren van de voordelen ervan.
Omdat wortels in de grond groeien , kunnen ze een beetje vies op de markt aankomen. Je vraagt je misschien af of het beter is om wortels te schillen of dat het voldoende is om ze schoon te maken.