Bittere voeding versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Het belang van hydrateren met water en kruidenthee
Genoeg drinken is cruciaal voor gezonde nieren. Water helpt afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en houdt je nieren in topvorm. Andere hydraterende drankjes: Kruidenthee: Thee van kruiden zoals kamille of munt is goed voor je nieren.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht. Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium, ...).
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Beschadigd nierweefsel kan zich niet meer herstellen. Het is belangrijk om nierschade zo vroeg mogelijk op te sporen. Het duurt soms jaren voordat chronisch nierfalen aan het licht komt. Dit komt omdat uw nieren een grote reservecapaciteit hebben.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Welke thee is goed voor je nieren? Groene thee is jouw beste keuze. Deze thee, vol antioxidanten, ondersteunt de natuurlijke ontgiftende processen van je nieren. Er zijn studies die suggereren dat groene thee kan helpen bij het voorkomen van bepaalde nierziekten en het verminderen van het risico op nierstenen1.
Dit kan ontstaan door: Te weinig aanvoer van bloed naar de nier, bijvoorbeeld door een heel lage bloeddruk vanwege een grote bloeding ergens anders in het lichaam. Beschadiging van het nierweefsel, bijvoorbeeld door een infectie, door medicatie of door een auto-immuunziekte.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
Vier kopjes koffie beter dan twee
"Het schijnt zo te zijn dat bij vier koppen koffie per dag het risico op nierschade wordt verminderd", vervolgt de voedingswetenschapper. Twee kopjes geven volgens het onderzoek namelijk meer gezondheidsvoordelen dan één, en drie koppen bevorderen de niergezondheid nóg verder.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren. Opvallend genoeg lijken onze nieren beter te reageren op plantaardige eiwitten.
In Nederland hebben ongeveer 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan teveel zout eten leiden tot nierschade.
Te veel zout en suiker kunnen immers schadelijk zijn voor je nieren, omdat ze je bloeddruk kunnen verhogen en je nieren kunnen belasten. Beperk daarom de inname van bewerkte voedingsmiddelen en kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte opties.
Groene thee
Antioxidanten helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat nuttig kan zijn voor uw nieren. Groene thee blijkt ook het risico op nierstenen te verminderen. Groene thee bevat met name catechine epigallocatechin-3-gallate (EGCG), wat nuttig kan zijn voor mensen met een nierziekte.
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd. Bloemkool: bron van vitamine C, vitamine K en foliumzuur.
Een tekort aan vitamine D en vitamine K komt veel voor bij patiënten met chronische nierschade. Daarnaast gebruiken patiënten met chronische nierschade vaak vitamine D supplementen. Vitamine D supplementgebruikers met een te laag vitamine K gehalte lopen mogelijk een extra groot risico op vaatverkalking.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Water: Hydratatie voor gezonde nieren
Water is essentieel voor het goed functioneren van je nieren. Het drinken van voldoende water helpt bij het verdunnen van afvalstoffen in je urine, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden uitgescheiden.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Vermijd voedingsmiddelen waarvan de eerste vier of vijf items in de ingrediëntenlijst zout bevatten. Eet geen ham, spek, worst, hotdogs, vleeswaren, kipnuggets of kipnuggets, of gewone bliksoep . Eet alleen soepen met minder natrium die geen kaliumchloride als ingrediënt bevatten (controleer het etiket).
Conclusie. Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.