Meal preppen betekent dat je een hele maaltijd – of een deel van een maaltijd – voorbereidt voor een later moment. Zo kun je op één dag alle maaltijden koken voor de hele week. Maar je kunt ook een deel van een maaltijd bereiden en invriezen voor later.
Meal preppen is superhandig, maar als je je eten niet goed bewaart, kun je voor een onaangename verrassing komen te staan. Om te voorkomen dat je je gezin een bord beschimmelde lasagne voorschotelt, kun je de volgende regel aanhouden: bewaar bereid eten maximaal 3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Normaal gesproken gaan gekoelde maaltijdpreps 3 tot 5 dagen mee, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Deze relatief korte periode kan echter een uitdaging zijn voor veel mensen, omdat het zorgvuldige planning en schema's vereist om ervoor te zorgen dat alle maaltijden worden geconsumeerd voordat ze bederven.
Als je maaltijden voor de week gaat voorbereiden, bewaar dan alleen maaltijden voor een paar dagen in de koelkast . Vries alles in dat later in de week gegeten wordt, zoals complete portiemaaltijden of rauwe of geroosterde groenten. Houd de temperaturen in je koelkast en vriezer op peil om ervoor te zorgen dat je eten vers blijft.
Meal preppen begint met het maken van een weekmenu. Kies gezonde recepten die je lekker vindt, maak een boodschappenlijst en haal in huis wat je nodig hebt. Daarna kan je nadenken over welke maaltijd(en) je (deels) wilt voorbereiden en wanneer je dat zal doen.
Hoe lang duurt het om maaltijden voor te bereiden? Dit hangt af van hoeveel maaltijden je maakt en voor hoeveel mensen je kookt. Een week lunchen en dineren voor twee volwassenen kan ongeveer 2 uur duren . Voeg ontbijt of een heel divers menu toe en je kunt het op 3 uur brengen.
Veel mensen vinden zondag een geweldige dag om eten en maaltijden te bereiden, omdat ze dan al wat vrije tijd hebben. Welke dag het ook is, zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt. Afhankelijk van wat je kookt en voorbereidt, kan het 30 minuten tot een paar uur duren.
Als je meal prepping voor één persoon doet, wil je misschien drie tot vier dagen aan eten voorbereiden. Als je meal prepping voor een groot gezin doet, wil je misschien zeven tot tien dagen aan eten voorbereiden .
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Davidson adviseert om maaltijden van tevoren te bereiden, zodat u extra tijd kunt benutten . Dit omvat het snijden van groenten, het marineren van eiwitten of het voorkoken van granen. Deze voorbereiding van tevoren maakt het koken sneller en gemakkelijker. Een ander nuttig idee is om kant-en-klare lunches te bereiden of snacks voor de week te portioneren.
Pasta is veilig om te meal preppen als het goed bereid en bewaard wordt . En ja, je kunt het veilig opwarmen als dat nodig is.
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op kant-en-klaarmaaltijden
Controleer altijd het etiket voor instructies over het bewaren. Een voedseletiket vertelt je ook hoe lang het voedsel veilig blijft na het openen van de verpakking. Normaal gesproken zou je het binnen 2 of 3 dagen moeten eten.
Open voedseldozen of blikken voorzichtig, zodat u ze na elk gebruik goed kunt sluiten. Verpak koekjes en crackers in plastic zakken en bewaar ze in luchtdichte bewaardozen . Leeg geopende verpakkingen van suiker, gedroogd fruit en noten in schroefdekselpotten of luchtdichte bewaardozen om ze te beschermen tegen ongedierte.
Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis. Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Meal preppen betekent dat je (een deel van je) maaltijden voorbereid voor meerdere dagen. De maaltijd, of delen daarvan, bewaar je in de koelkast of vriezer. Op het moment van gebruik hoef je de maaltijd alleen nog af te maken en op te warmen.
Na ontdooien kun je de maaltijd opwarmen op gewenste temperatuur in de magnetron, oven of in een pannetje. De verpakkingen zijn geschikt om in de oven te doen tot 100 graden. Let op: alleen op temperatuur brengen. De maaltijden zijn namelijk goed doorgekookt.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
" Als de rijst afkoelt van de kooktemperatuur, kan deze in de zogenaamde gevarenzone terechtkomen tussen 40 en 140 graden . Boven en onder die temperaturen is er minder kans op bacteriegroei", zegt Evans. Lees meer: Uw overgebleven rijst kan u ziek maken. (Zet het sneller in de koelkast!)
Als je maaltijden van tevoren klaarmaakt, is de kans groot dat de meeste maaltijden drie tot vijf dagen overleven. Als je echter maaltijden voor zeven dagen wilt klaarmaken, moet je dat in twee afzonderlijke sessies per week doen . De andere optie is om maaltijden te bereiden die goed ingevroren kunnen worden.
Bereid uw ingrediënten voor of kook ze in grote hoeveelheden .
Bereid je ingrediënten alvast voor in het weekend (bijvoorbeeld door vlees te koken, kip te koken en uit elkaar te halen, rijst/quinoa te koken, uien te snijden, etc.), zodat je doordeweeks sneller je avondeten kunt bereiden (hier is mijn proces). Je kunt er ook voor kiezen om hele maaltijden van tevoren te bereiden, zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft op te warmen.
Enkele voordelen van maaltijdvoorbereiding:
Kan helpen geld te besparen . Kan uiteindelijk tijd besparen. Kan helpen met gewichtsbeheersing, aangezien u zelf de ingrediënten en porties kiest. Kan bijdragen aan een algeheel meer nutritioneel uitgebalanceerd dieet.
Een methode voor het bereiden en conserveren van kant-en-klaar voedsel, waarbij het voedsel vacuüm wordt verpakt in een gasdichte zak, het voedsel in de zak wordt gekookt door het onder te dompelen in heet water, het voedsel snel wordt gekoeld tot ongeveer 30°F (-1°C), maar niet wordt ingevroren, en het voedsel wordt bewaard bij 30°F (-1°C) .
De kosten van wekelijkse maaltijdvoorbereiding variëren afhankelijk van factoren zoals het aantal porties, het type ingrediënten en de mate van maatwerk. Gemiddeld kunnen personen tussen de $ 50 en $ 150 per week uitgeven aan maaltijdvoorbereidingsdiensten.