Vooral met warme temperaturen is het heerlijk om met een fris kommetje yoghurt te ontbijten. De yoghurt kan je 'kaal' aan je kindje geven, maar het is ook Lekker en voedzaam om deze aan te kleden met vers fruit, wat granola (zonder toegevoegd suiker) en/of zaden.
Vanaf 1 jaar tot 4 jaar
Ontbijt: volkoren brood met zachte margarine en beleg en halfvolle melk of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water. Lunch: volkoren brood met zachte margarine en beleg, en een beker water of lauwe thee.
Magere- of halfvolle yoghurt (ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 1 jaar, een beetje naast de borstvoeding of opvolgmelk). Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben gemiddeld zo'n 300 milliliter aan melk(producten) nodig, dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes halfvolle melk en een schaaltje halfvolle yoghurt. Niet doen!
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine. Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes.
Een schaaltje halfvolle of magere yoghurt of magere kwark is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (150 ml) is genoeg voor je kind. Maak om te variëren eens een bevroren yoghurt, oftewel frozen yoghurt.
Er is een uitzondering voor mozzarella, cottage cheese en zuivelspread. Deze kaassoorten mag je kindje eten vanaf een leeftijd van minimaal 8 maanden oud. Kindersmeerkaas als broodbeleg op de boterham mag bij kleine kinderen vanaf 1 jaar oud.
Over het algemeen is ontbijten met yoghurt dus een goede optie, maar toch is yoghurt niet voor iedereen de beste keuze. Bijvoorbeeld voor mensen met een zuivelallergie, wat betekent dat het lichaam de zuivel niet goed kan verteren.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
Doe 200-250 gram yoghurt in je favoriete ontbijtkom. Dit kan natuurlijk ook melk of ons plantaardige alternatief Nilk zijn, afhankelijk van hoe jij het liefst je ontbijtje eet.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als 'vol', 'room' en 'verwen'. Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo'n 10%, en scoort dan ook slechts een C.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Om aan die hoeveelheid groente en fruit te komen, kun je je dreumes of peuter ook groente en fruit op zijn brood geven. Denk bijvoorbeeld aan plakjes tomaat, komkommer, paprika of avocado op zijn boterham met kipfilet. Ook een boterham met hüttenkase smaakt nog lekkerder met een paar plakjes aardbei erop.