Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings.
Wat is suikervrij eten? Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Eet geen of minder snoep, inbegrepen koekjes, chocolade enzovoorts. Eet regelmatig: 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 gezonde tussendoortjes per dag. Dit zal ervoor zorgen dat het suikergehalte in uw bloed niet te veel schommelt wat een drang naar zoetigheden kan verminderen.
Een product mag suikervrij genoemd worden als het een suikergehalte heeft van maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter. 'Suikervrij' is een begrip dat door veel fabrikanten, supermarkten en bloggers wordt gebruikt.
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Te vermijden voedingsmiddelen
Condimenten met toegevoegde suiker: ketchup, BBQ-saus, honingmosterd, koffiemelk . Gezoete zuivelproducten: gearomatiseerde yoghurt, ijs, chocolademelk. Gebak met suiker: koekjes, taarten, donuts, brood met toegevoegde suiker. Ontbijtproducten met suiker: met suiker gezoete ontbijtgranen, repen, granola, gearomatiseerde havermout.
Antwoord. “In de basisbereiding van gistdeeg voor brood hoeft geen suiker. Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd wit meel. Geraffineerd meel wordt sneller in je bloed opgenomen, dus is het slimmer om voor volle granen te gaan.”
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Stoppen met suiker: welke gevolgen heeft het op het lichaam? Net zoals bij drugs, moet je van suiker afkicken. De ontwenningsperiode duurt tussen 5 en 20 dagen en de meest voorkomende klachten van ontwenning zijn hoofdpijn of migraine, daling van de bloeddruk en sterke prikkelbaarheid.
Welke koekjes zit geen suiker? Suikervrije koekjes zijn bijvoorbeeld havermoutkoekjes zonder suiker, mueslikoekjes, kokosmeelkoekjes en amandelmeelkoekjes.
Paddenstoelen, spinazie, boerenkool, sojascheuten, selderij, broccoli, komkommer, bloemkool, radijsjes en asperges behoren tot de groenten met het laagste suikergehalte dat verkrijgbaar is. Zeevruchten, varkensvlees, rundvlees en kip zijn allemaal suikervrij. Ze zijn ook een belangrijke bron van eiwitten en omega-3-vetzuren.
Voorbeelden langzame koolhydraten
Onder langzame koolhydraten vallen vaak volkoren producten. Denk aan pasta, zilvervliesrijst, muesli en havermout. Maar ook groenten en fruit vallen in deze categorie. Daar zitten veel langzame koolhydraten in.
Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, sommige groenten, zoals zoete mais, tomaat, rode biet, wortel en suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen ook andere suikers voor zoals melksuiker (lactose) en fruitsuiker (fructose).