Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Natuurlijk hangen er genoeg voordelen aan het eten van fruit als ontbijt. Fruit hydrateert namelijk en dat is weer ideaal omdat je ´s nachts minstens 0,5 liter vocht verliest. Een stuk fruit eten in de ochtend kan het verloren vocht dus weer aanvullen. Daarnaast is fruit licht verteerbaar.
Het beste tijdstip om fruit te eten
De optimale tijd om fruit te eten is voor zonsondergang, volgens voedingsdeskundige Shikha Agarwal. “Dit komt overeen met het natuurlijke ritme van je lichaam, bevordert een betere spijsvertering en verbetert de opname van voedingsstoffen gedurende je actieve uren.
Appels zijn goed in de ochtend omdat het een krachtige energiestoot geeft, wat je misschien niet zou verwachten. Appels bevatten namelijk veel vezels en hebben meer tijd nodig om te verteren. Zo geven ze een langere boost dan ander fruit.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Bananen zitten boordevol suiker, waardoor het eten ervan op een lege maag een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken . Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere problemen. Dit is de reden waarom diabetici altijd wordt gevraagd om hun dag niet te beginnen met een plak banaan.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn uitstekende keuzes voor een lege maag. Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C en helpen je metabolisme op gang te brengen en de spijsvertering te bevorderen. De natuurlijke suikers in citrusvruchten zorgen voor een snelle energieboost zonder een snelle piek in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.
Word wakker in de ochtend: De ochtend is het ideale moment om fruit te eten . Maar fruit eten op een lege maag na het wakker worden heeft veel problemen. In dat geval kun je je gezicht wassen, water drinken en het fruit na enige tijd eten. Fruit eten na het wakker worden verteert erg snel.
Maar de gezonde melkzuurbacteriën in yoghurt worden door een lege maag niet goed opgenomen. Het agressieve maagzuur doodt het gros van de nuttige microben voordat ze de darmen bereiken. Eet eerst bijvoorbeeld een handje noten of havermout.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
De meeste fruitsoorten zijn licht verteerbaar voedsel. Dit komt voornamelijk doordat er veel water in zit. Ook bevat fruit vaak de nodige vezels! Vezels zelf zijn niet verteerbaar, maar ze bevorderen wél de opname van voedingsstoffen in je lichaam.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Door de hoge zuurgraad van yoghurt worden de melkzuurbacteriën in yoghurt ineffectief als je het 's ochtends eet . Yoghurt kun je het beste later op de dag eten.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Toch zouden er momenten zijn waarop bijvoorbeeld je banaan, sinaasappel of meloen de meeste vruchten afwerpt. Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag twee porties fruit te eten. Gezondheidscoach Jessica Rosen adviseert aan Elite Daily om dat in ieder geval 's ochtends bij het ontbijt te doen.
1. Honing + Water + Citroen : Drink een glas lauw water gemengd met 1 eetlepel honing en een halve citroen. De mineralen, flavonoïden, mineralen, vitaminen en enzymen die in honing aanwezig zijn, helpen je darmen te reinigen en gezond te houden.
Citrusvruchten zoals sinaasappelen, citroenen, grapefruit en limoenen moeten op een lege maag worden vermeden.
De beste keuzes om je vol te voelen en je algehele gezondheid te verbeteren, zijn rijk aan vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Veel voedzame voedingsmiddelen en dranken zijn 's ochtends gemakkelijk te bereiden. Deze omvatten volkoren toast, eieren, groene thee, koffie en proteïneshakes .