Wat is het voedingsadvies voor prei? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Omdat prei fors slinkt tijdens de bereiding, moet je rekenen op ca. 375 gram per persoon om 250 gram op het bord over te houden.
Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad en zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, voorzie daarom 400 tot 500 g per persoon.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente voor mensen tussen de 14 tot en met 70 jaar 200 gram, en kun je vanaf je negende het best twee stuks fruit per dag eten. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om per dag minstens 250 gram groente binnen te krijgen.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Ze bevatten veel vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten . Ze bevatten ook vitamine A en C, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid. Prei is ook een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die essentieel is voor celgroei en -ontwikkeling.
Baby prei is een caloriearme groente en wordt over het algemeen beschouwd als een gezonde aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is om meer dan één baby prei in één keer te eten , maar het is belangrijk om rekening te houden met uw totale calorie-inname en dieetbehoeften.
De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar.
Prei is erg voedzaam en ze bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk maar 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting.
Omdat de groente bij sommige bereidingsmethoden stek slinkt, kun je er van uitgaan dat je ongeveer 500 gram per persoon nodig hebt. Jonge stengels zijn malser. Grote stengels vaak ouder en bijvoorbeeld meer geschikt voor stamppot of voor bereiding in de oven.
750 gram prei (ca. 3 flinke preien voor 4 personen) 200 gram crème fraîche. 100 ml kookroom.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal. Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is.
Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend. Hierdoor is het eten van prei erg gezond voor de nieren en de rest van de urinewegen.
Voedingsstoffen per portie
Prei bevat weinig calorieën, veel vezels en geen vet . Een portie van één kopje bevat ongeveer: Calorieën: 54.
Prei is rijker aan sommige vitaminen en mineralen vergeleken met uien . In 100 gram prei zit 2,1 gram ijzer — 10 keer meer dan de hoeveelheid die in uien wordt aangetroffen. Gegevens van AgroWeb.org over uien en prei laten zien dat het calciumgehalte van prei hoger is, met uitzondering van groene uien.
Prei is gezond voor uw hart en draagt bij aan een verlaagd risico op een beroerte. Het is een goede bron van foliumzuur en B6, die ervoor zorgen dat het homocysteïnegehalte laag blijft, schade aan de slagaders wordt voorkomen en de vorming van bloedstolsels wordt verminderd.
Prei bevat ontstekingsremmende stoffen die het spijsverteringskanaal kunnen kalmeren, wat nuttig is bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis.
Maar wist je dat er een soort vezel in prei zit, genaamd inuline, die de goede bacteriën in onze darmen kan stimuleren en ook de stofwisseling kan ondersteunen ? Inuline is een prebioticum en prei is een van de beste natuurlijke bronnen van inuline, met tot wel 16% inulinevezels.
De bioactieve ingrediënten die uit prei worden gewonnen, kunnen effectief ontstekingsremmende , antioxiderende, antikanker- en andere beschermende effecten hebben. Ze hebben ook een preventief en antihypertensief effect op het cardiovasculaire systeem. Bovendien kunnen ze ook een antimicro-organisme- en antiviraal effect hebben.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.