De witte puntjes op uw oude kaas bestaan namelijk uit eiwit. Dit eiwit wordt tijdens het rijpen omgezet in aminozuur en kalkzout en dit zorgt ervoor dat er kristallen in de kaas ontstaan.
De witte puntjes in oude kaas zijn kristallen ontstaan uit eiwit en niet uit zout zoals velen wel denken. Door de rijping van de kaas vormen zich uit het eiwit kristallen van aminozuren en calcium. Door rijping droogt de kaas in en wordt daarmee ook pikanter van smaak en lijkt daarom soms zouter.
De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen, ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is. Calciumlactaatkristallen vormen zich op natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en worden het meest aangetroffen in oude cheddars, waaronder Smoked Medium Cheddar.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Gooi alle zachte kaas weg die beschimmeld is .
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
WAT ZIJN WITTE PIGMENTVLEKKEN? Wanneer bepaalde huidcellen genaamd melanocyten stoppen met het aanmaken van melanine wordt dit zichtbaar als witte pigmentvlekken. Melanine is het pigment dat onze huid, haar en ogen kleur geeft. Zonder dat pigment vormen er ongekleurde plekjes.
Producten met retinol of vitamine B kunnen jouw huid ondersteunen in het herstel van het pigment. Hierdoor verdwijnen de witte vlekjes eerder, als ze ontstaan zijn door zonnebrand. Bij een andere oorzaak is meestal geen behandeling mogelijk en kan allen het camoufleren van de vlekken een oplossing bieden.
Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Als u uw cholesterol- of verzadigde vetinname beperkt, of gewoon een gezonder hartdieet wilt volgen, kunnen de volgende tips helpen: Wissel van kaas: probeer cottage cheese of ricotta in plaats van vette kazen in uw recepten. U zult ontdekken dat deze net zo lekker smaken.
De witte acnepuistjes vormen zich op dezelfde manier als de zwarte puntjes: het is een ophoping van talg en dode cellen die de huidporiën verstopt, maar bij de witte puntjes verstopt een laagje cellen de uitgang van de porie, vandaar de term “gesloten comedo” voor de witte puntjes.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
In de meeste gevallen verdwijnen gerstekorrels vanzelf, dus je kan ervoor kiezen om hierop te wachten. Hou er wel rekening mee dat dit zeer lange tijd kan duren. Als je ze liever sneller wilt behandelen, vooral als ze hardnekkig zijn of cosmetisch storend, is het raadzaam om een Huidtherapeut te raadplegen.
In uw gezichtsveld kunt u last hebben van bewegende vlekjes. Dit gebeurt als het glasvocht in uw oog troebel is. De oorzaak hiervan kan verschillen. Meestal verdwijnen de vlekjes na een tijdje vanzelf of worden ze kleiner.
Door de witte vlekken op de tanden met een zuur (etsgel) te openen kunnen ze met een kunststof worden geïnfiltreerd. Hierdoor worden de vlekken afgesloten en tevens verdwijnt hiermee de witte breking van het licht uit het glazuur.
Hoewel witte vlekjes - klein of groot - eruit zien als iets om je zorgen over te maken, zijn ze relatief onschuldig. Helaas kun je niets doen om ze te laten verdwijnen. Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen.
Het is een onomkeerbare schade van de huid door de zon. De latijnse benaming voor deze huid aandoening is Idiopathische guttate hypomelanose. De aandoening bestaat uit kleine witte ronde vlekjes van 2 tot 5 millimeter die voornamelijk voorkomen op de onderbenen- en armen.
Ze komen het vaakst voor bij zeer jonge baby's en de aandoening wordt ook wel melkvlekken genoemd. Milia kunnen worden veroorzaakt door een allergische reactie op agressieve producten, door gezichtscrème die irriterend is en door schade door de zon. Milia verdwijnen meestal binnen een paar weken zonder behandeling.
De witte plekjes of strepen die je op de kaas ziet zijn eiwitkristallen die bij deze soort kaas horen en kunnen gewoon gegeten worden. De kristallen ontstaan gedurende het rijpingsproces. Tijdens het snijden kunnen door deze eiwitkristallen witte strepen op de kaas ontstaan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.