Welke groenten in koelkast? Voor veel groenten is het niet nodig om ze in de koelkast te bewaren. Stevige groenten zoals aubergine, komkommer en courgette hoef je niet in de koelkast te bewaren, als je ze niet langer dan een paar dagen laat liggen.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Knoflook en uien (maar geen bosui!) die nog in hun schil zitten, kunnen op het aanrecht blijven liggen, maar als ze eenmaal gepeld of gesneden zijn, bewaar ze dan verpakt in de koelkast. Bewaar ze apart van aardappelen, want aardappelen stoten wat ethyleen uit waardoor de uien kunnen gaan ontkiemen.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Wat moet je helemaal uit de koelkast laten? Er zijn producten die niet in de koelkast horen. Aardappelen, uien, knoflook en pompoen zijn groenten die beter af zijn in een donkere, droge en luchtige ruimte, dus je moet ze in de voorraadkast of keukenkast bewaren.
Wortelgroenten – Bewaar wortels, bieten en radijzen in de koelkast. Bewaar aardappelen, zoete aardappelen en winterpompoenen op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of kelder.
Winterpompoen blijft tot een maand goed in een koele (50 tot 55 F) donkere kelder of opslagruimte, maar slechts ongeveer twee weken in de koelkast . Idealiter moet alleen gesneden of gekookte acorn squash in de koelkast worden bewaard; ze zullen schade oplopen door kou bij temperaturen onder de 50 F.
Hoewel de meeste vruchten het prima doen in de koelkast (mango's, appels, gember), doen veel vruchten het beter als ze buiten de koelkast worden bewaard, of ze nu op het aanrecht staan of in een voorraadkast. Als ze op kamertemperatuur worden bewaard, zijn sommige vruchten zachter en sappiger - en lekkerder - zoals meloenen, steenvruchten en mango's .
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Verse stukken fruit, gedroogde noten, een koude quiche of brood zijn goede opties om mee op pad te nemen. Crackers of wraps blijven ook goed. Qua broodbeleg zijn producten zoals 100 procent pindakaas, een (hard) gekookt ei of hummus goede voorbeelden om mee te nemen.
Welke groenten in koelkast? Voor veel groenten is het niet nodig om ze in de koelkast te bewaren. Stevige groenten zoals aubergine, komkommer en courgette hoef je niet in de koelkast te bewaren, als je ze niet langer dan een paar dagen laat liggen.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou. Bewaar komkommers daarom niet te koud. Dit wil zeggen dat je komkommers niet in de koelkast maar liever in de berging of de kelder bewaart. Net zoals aubergines dek je komkommers af tegen uitdroging.
Dze groenten en fruit horen thuis in de koelkast
Andijvie, asperges (in een vochtige doek), selder, bloemkool, broccoli, champignons en oesterzwammen, koolsoorten, prei, schorseneren, spruiten, sla, spinazie, verse tuinkruiden, witloof en wortelen met loof.
De meeste gekoelde producten blijven langer vers als ze afgesloten zijn , of het nu gaat om plastic zakken met ritssluiting, herbruikbare siliconen zakjes of containers met goed sluitende deksels. Deze containers houden vocht vast, voorkomen dat producten uitdrogen en ze helpen gevoelige producten te beschermen tegen de effecten van ethyleengas.
Opslagomstandigheden Een donkere plek met een temperatuur van 38-42 graden Fahrenheit en een luchtvochtigheid van 90 procent is perfect. De koelkast is de perfecte omgeving voor groenten. Bewaar ze in een plastic zak om vocht vast te houden . Hoe ze te verpakken Bewaar ze een paar weken goed in de koelkast in plastic zakken.
WELKE GROENTEN MOETEN NIET IN DE KOELKAST? Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden, zijn onder andere avocado's, paprika's, uien en aardappelen . Sommige groenten die u wellicht wel in de koelkast wilt bewaren, zijn onder andere champignons, broccoli, bloemkool, spinazie en asperges.
Uien, tomaten, appels en bananen zijn allemaal ethyleen-superproducenten en kunnen ervoor zorgen dat groenten zoals broccoli, kool en zelfs pompoen voortijdig rijp worden. Om dingen zo lang mogelijk vers te houden, moet u uw ethyleen-producerende producten uit de buurt houden van ethyleen-gevoelige groenten.
Op het aanrecht bewaren bij kamertemperatuur
Langdurige blootstelling aan koude temperaturen kan leiden tot pitvorming, verwelking en bederf in komkommers, paprika's en aubergines. Om hun houdbaarheid te verlengen, bewaar ze op kamertemperatuur op het aanrecht!
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen. Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken.
Maak de pepers schoon en zorg dat ze goed droog zijn, doe ze in een gaas- of plastic groente- en fruitzak, laat de zak open en leg ze in de lade met lage luchtvochtigheid, vaak de "fruitlade" genoemd . Pepers die worden gekocht als ze lekker stevig zijn en geen vlekken hebben, kunnen tot twee weken in de koelkast worden bewaard.
Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.