Weet je nog niet wanneer je de overgebleven soep wil opeten of weet je dat het waarschijnlijk niet binnen drie dagen gebeurt? Dan is de vriezer je beste vriend.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat de koelkast. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, dat kan in één grote bak of je kan het alvast in porties verdelen. Op die manier kan je de soep nog maximaal 2 dagen bewaren.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op.
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Een luchtdichte bak is ideaal, maar laat de aardappel-preisoep afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de soep in de koelkast zet. Kun je aardappel-preisoep invriezen? Ja, je kunt aardappel-preisoep invriezen, maar doe het spek en de prei er pas op wanneer je de soep serveert.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen.
De basis van je soep kun je vaak heel goed invriezen. Maar verse kruiden, een kruidenolie of een knapperige crouton laten zijn minder geschikt voor de vriezer. Voeg ze daarom na het ontdooien en opwarmen toe aan de soep. Zo maak je je soep helemaal af en proef je zelfs nog minder dat je soep 'vers' uit de vriezer komt.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Wanneer u van vlees bouillon aan het trekken bent, vormt zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte. Dit zijn voornamelijk vrijgekomen eiwitten. Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Koken & etenHet is oppassen geblazen met eten dat je op tafel zet bij deze hoge temperaturen. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel, waarschuwt het Voedingscentrum.
Pompoensoep kun je, eenmaal afgekoeld (i.v.m. bacteriën), ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar soep in een afgesloten bakje. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen en 3 maanden bewaren in de vriezer.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
Of je nu minestrone of kippensoep opwarmt, soepen blijven in koele temperaturen drie tot vier dagen goed. Het belangrijkste is dat het afkoelproces niet te lang duurt. Om dit te versnellen kun je grote porties best in kleine potjes verdelen.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.