Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding. Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou dit gewichtsverlies in de weg kunnen staan.
De druif is een heel gezond tussendoortje. Druiven bevatten veel water. Water helpt niet alleen vet te verbranden, maar zorgt er ook voor dat giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Dat helpt weer bij het afvallen dus.
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Druiven als natuurlijk verjongingsmiddel
De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers. Ondanks dit hoge energiegehalte, passen druiven perfect in een gezonde voeding. Ook wie op zijn lijn let, mag gerust een handjevol druiven eten.
Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken. Maar in fruit zitten toch suikers, en van suikers wordt je dik?
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Het eten van grote hoeveelheden druiven kan diarree veroorzaken . Sommige mensen hebben allergische reacties op druiven en druivenproducten. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoesten, droge mond en hoofdpijn.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Last van constipatie? Een klein trosje rijpe druiven in de late middag en na de hoofdmaaltijd helpt je van je probleem af. De cellulosevezels in de schil hebben immers een regulerende invloed op je darmwerking.
Het Ritueel
Het concept is eenvoudig maar betekenisvol: terwijl de klok begint middernacht te slaan, eten Spanjaarden in het hele land één druif voor elke klokslag. Het doel is om alle 12 druiven te eten vóór de laatste slag van middernacht.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Als je werkt aan het bereiken van een gezond gewicht, kunnen druiven een smakelijk, bevredigend en voedzaam onderdeel van je dagelijkse routine zijn. Druiven zijn calorie- en vetarm. Ze zijn een geweldige snack en kunnen ook een maaltijd opfleuren. Hier is een blik op waarom druiven een goed voedingsmiddel zijn om te overwegen voor gewichtsverlies .
Maar mocht je bijvoorbeeld het doel hebben om af te vallen, dun je beter kiezen voor fruitsoorten die iets lager uitkomen in kcal en ook veel voedingsstoffen bevatten. Zo kun je goed kiezen voor aardbeien en ander rood fruit zoals frambozen, bessen etc. Deze staan erom bekend wat lager in kcal uit te komen.
Toch verhogen de natuurlijke suikers in druiven de bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier als toegevoegde suikers. "Druiven zijn de snoepjes van de natuur, maar ze zijn een gezonde soort zoetigheid ," zegt Lisa Sasson, RD, klinisch hoogleraar voeding en voedselstudies aan de New York University.
Druiven zijn rijk aan vitamine A, C, B1, B2, P en de mineralen kalium, ijzer en mangaan. Daarnaast beschikt de druif over resveratrol. Deze zijn zeer nuttig bij anti-aging en detoxing. Naast dat druiven de huid ontgiften beschermt het de huid tegen uv-stralen.
,,Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitamines en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen goed te functioneren.”
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding. Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou dit gewichtsverlies in de weg kunnen staan.
Druiven. Druiven bevatten veel suiker en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken als ze op een lege maag worden geconsumeerd . De suiker in druiven kan pieken in insulineniveaus en zelfs spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Een kopje druiven bevat 23,2 g suiker , dus een beter alternatief is een half kopje. Een onderzoek uit 2021 meldt dat de voedingsstoffen in druiven antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen bieden. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van druiven.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid.
Wat voedingsstoffen betreft zijn er nauwelijks verschillen tussen soorten druiven. Wel zitten er door het hoge suikergehalte relatief veel calorieën in: zo'n 67 kcal per 100 gram. Dat is vergelijkbaar met kiwi's en appels, maar twee keer zoveel als in bijvoorbeeld aardbeien.