Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Het antwoord is nee. Er bestaan simpelweg geen gezonde of ongezonde suikers, omdat je lichaam geen onderscheid maakt tussen de suikers in fruit en de suikers in frisdrank. Een peer of een appel is natuurlijk wel gezonder dan een glas cola, dat komt omdat er naast suiker hele nuttige andere voedingsstoffen in zitten.
Rietsuiker, glucosesiroop en kristalsuiker zijn bijvoorbeeld drie vormen van suikers die ongezond zijn.
Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Wat je echt beter kan laten staan zijn de kunstmatige zoetstoffen xylitol en maltitol, want deze verhogen de bloedsuikers enorm. Aspartaam komt veel voor in light- en suikervrije producten. Deze kunstmatige zoetstof heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel, maar geeft soms gezondheidsklachten.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
Waar je vooral voor moet oppassen zijn geraffineerde suikers, de grote boosdoeners. Dit zijn bijvoorbeeld kristalsuiker, rietsuiker en glucosesiroop. Zoetmakers zonder ook maar enige vorm van vitaminen en mineralen. Alle goede stoffen zijn uit deze suikers verwijderd, wat ze zo slecht maakt.
Aanbevolen zoetstoffen
Ze worden als veilig beschouwd voor consumptie en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid. De aanbevolen zoetstoffen zijn onder andere stevia, erythritol en xylitol. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Voor gezonde suikervervangers kan je ook vers of gedroogd fruit gebruiken. Dit is de meest natuurlijke en minst bewerkte vorm van suiker. Fruit bevat tal van vitamines en mineralen en de glycemische index is vaak vrij laag. Vooral appels, bananen en gedroogde dadels zijn veel gebruikte alternatieven in gebak.
Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de voordelen van honing zonder onnodige extra calorieën en suikers binnen te krijgen.
Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
Voorkomt lage bloedsuikerspiegels - Bruine suiker levert net als alle andere suikers snelle energie. Het kan de bloedsuikerspiegel verhogen en helpt een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) te voorkomen. Goed voor de spijsvertering: Bruine suiker is ook geschikt voor de spijsvertering, omdat melasse een gezond spijsverteringsstelsel en stoelgang bevordert.
Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop en honing
Als je op zoek bent naar een andere goede optie ter vervanging van suiker, dan zijn ahornsiroop, agave en honing zeker een goede optie, zegt Shapira. Deze producten zijn vaak minder bewerkt dan suiker en bevatten sporenelementen, vitaminen en antioxidanten.
De allerergste boosdoeners zijn aspartaam (te vinden in Equal en NutraSweet), sucralose (te vinden in Splenda) en Saccharine (te vinden in Sweet 'N Low) . Veel mensen die kunstmatige suikers uit hun dieet schrappen, melden dat veel gezondheidsproblemen verbeteren, waaronder migraine, depressie, PDS, gewichtstoename en meer.
Erythritol . Erythritol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in sommige soorten fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het bevat bijna geen calorieën en heeft een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel. Het is een van de vele gunstige zoetstoffen voor diabetici die hun koffie willen zoeten zonder nadelige gezondheidseffecten.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, honing en kokossuiker kunnen goede alternatieven zijn. Daarnaast kunnen we ook kiezen voor suikervervangers zoals xylitol en erythritol. Door bewust te kiezen voor deze alternatieven, kunnen we genieten van een gebalanceerd dieet zonder suiker.
Panela, sucanat, verdampt rietsuikersap, hele rietsuiker zijn allemaal namen voor gekookt en gedroogd rietsuikersap. Dit is het minst bewerkte type rietsuiker en bevat sporen van mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten. Deze imitaties van honing bestaan vaak grotendeels uit suikersiroop en kan je dus geen echte honing noemen! Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld.
Agavesiroop bevat minder vitamines en mineralen dan honing. Het heeft een lagere glycemische index (17) en daarmee minder grote invloed op je bloedsuikerspiegel dan honing. De smaak van agavesiroop is licht zoet en minder sterk dan die van honing. Deze veelzijdige siroop lost goed op in koude drankjes en smoothies.
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.