Daar komt geen noot aan te pas, maar is 'gewoon' gebruinde boter. Bij Ghee worden de bruine melkeiwitten eruit gezeefd waardoor een lichtgele substantie overblijft. Ghee is langer houdbaar dan boter.
Ghee is een soort geklaarde boter en bevat meer vetconcentratie dan boter, omdat het water en de melkbestanddelen tijdens het maakproces worden verwijderd. Ghee wordt al sinds de oudheid in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt en wordt gemaakt door boter te verhitten.
Ghee. Plantaardige boter (bijvoorbeeld Vioblock) Plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
In de meeste hartige gerechten kan je olie of boter vervangen door ghee. Houd wel rekening met de uitgesproken smaak, het is erg persoonlijk of je ervan houdt of niet.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze. Omdat deze botersoort uit puur vet bestaat, bevat het ook meer calorieën dan roomboter.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren.
Ghee is een soort geklaarde boter met een aromatische en nootachtige smaak. Het bevat zeer lage hoeveelheden caseïne of lactose en is daarom een veiligere keuze voor mensen met een melkallergie of lactose-intolerantie ( 7 ). In gebakken goederen waarvoor een sterke, boterachtige smaak gewenst is, kan het boter vervangen in een verhouding van 1:1 .
Ghee onbeperkt houdbaar
Ghee is onbeperkt houdbaar en zal zelfs buiten de koelkast niet bederven. Let er wel op dat je de deksel er niet te strak opdraait, want ghee moet een beetje 'ademen'. Je kunt het goed bewaren in een glazen pot of wek pot.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Sesamolie
Donkere sesamolie heeft een nootachtige en aardse smaak die lijkt op ghee en kan ghee vervangen in de meeste recepten. Het heeft een neutrale smaak en kan worden gebruikt in roerbakgerechten, linzen, enz. Het kan ook worden gebruikt om te frituren. In tegenstelling tot ghee is sesamolie geen vast vet en is vloeibaar bij kamertemperatuur.
Hun voedingsprofielen zijn vrijwel identiek. Maar het verwijderen van de melk uit ghee biedt extra voordelen, namelijk de afwezigheid van lactose en het hogere rookpunt. Als u gevoelig bent voor lactose of op hoge temperaturen kookt, is ghee de betere keuze .
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt. Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken. Ghee koop je in alle supermarkten.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Olijfolie . Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en polyfenolantioxidanten. Het is de primaire vetbron in het mediterrane dieet en wordt geassocieerd met talloze gezondheidsvoordelen. U kunt het gebruiken bij het koken, bakken en dippen van brood.
Maar de textuur van ghee is halfvast en het is makkelijk om op je toast te smeren. Boter bevat lactose en caseïne, maar ghee is lactose- en caseïnevrije zuivel. Het maakt niet uit of je gevoelig bent voor zuivel of niet, brood met boter van ghee is een veiligere optie voor je .
Voeg daarna 6-7 ijsblokjes toe aan deze kom en roer de ghee met een lepel. Je kunt ook je handen gebruiken om de boter te maken . De ijsblokjes reageren met dit mengsel om de ghee te laten stollen en dit maakt op zijn beurt de verse boter, die eruitziet zoals je die in de winkel koopt.
Net als kokosolie is ghee ideaal om je mee in te smeren. Het houd je huid soepel en stralend. Je kunt het zowel op je lichaam als op je gezicht smeren. Steeds meer mensen gebruiken natuurlijke verzorgingsproducten zonder parabenen en andere toevoegingen.
Hoewel ghee rijk is aan vet, bevat het hoge concentraties enkelvoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetzuren ondersteunen een gezond hart en bloedvaten. Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van ghee als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen .
Het gebruik van Desi Ghee in het dagelijks koken is een culinaire openbaring die gewone gerechten transformeert in buitengewone lekkernijen . Het hoge rookpunt en de rijke smaak maken het een veelzijdige en ideale kookpartner.
Ghee. Als je ghee goed gemaakt is en het verpakt is in een schone, gesteriliseerde pot, kan het, buiten de koelkast, jaren bewaard worden. Bewaar het op een droge plek en zorg ervoor dat er geen vocht bij kan komen.