Notenpasta's en notenspreads Vaak vind je die in de wat grotere supermarkten, of speciaalzaken. Die kun je prima gebruiken als afwisseling voor pindakaas. De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze.
1/ AmandelpastaDe gezondste notenpasta by far. Amandelpasta bevat meer vetten dan pindakaas, namelijk 12,2 gram per twee eetlepels, maar is toch een stuk gezonder. De reden? Het zijn gezondere vetten.
Amandelen bevatten de meeste voedingsstoffen in vergelijking met alle andere noten. De voordelen van amandelen voor de gezondheid zijn legio.
De gezondste pindakaas bestaat, het liefst, alleen uit gemalen pinda's. Wist je dat? Pinda's zijn technisch gezien peulvruchten, maar worden ze vaak als noten gezien vanwege hun eigenschappen en samenstelling.
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Ze zijn allebei gezond, zeggen diëtisten. Tahin bevat minder koolhydraten en suikers dan pindakaas, waardoor het een betere keuze is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, merkt Politi op. Beide voedingsmiddelen zijn overwegend vet, hoewel pindakaas iets meer eiwitten bevat, voegt Young toe.
Elke dag een handje noten
Vraag jij je af waarom 100% pindakaas eigenlijk een gezonde keuze is? Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
"Van alle notenboters heeft walnotenboter de meeste omega-3-vetzuren", zegt Andrea. De gezonde vetverhouding helpt het LDL-cholesterol te verlagen, het HDL-cholesterol te verhogen en ontstekingen te verminderen.
Zoals u kunt zien, heeft elke notenpasta zijn eigen voordelen, maar amandelpasta scoort in verschillende categorieën het hoogst: het bevat de meeste vezels, de minste verzadigde vetten , de meeste enkelvoudig onverzadigde vetten en de minste koolhydraten.
Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten. Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Lees meer over noten in de Schijf van Vijf en vul de Schijf van Vijf voor jou voor een voedingsadvies op maat.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Gebruik Calve pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Rijk aan onverzadigde vetten en een bron van eiwitten, vitamine B3, vitamine E, magnesium, zink en fosfor. Calve werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Normale of 100% pindakaas? In 'normale' pindakaas zit toegevoegd zout en soms suiker. Dat maakt deze pindakaas minder gezond dan 100% pindakaas, die alleen uit pinda's bestaat. In normale pindakaas zit ook zo'n 15% plantaardige oliën, waaronder het ongezonde palmvet.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
Zonnebloempitten- en amandelboter bevatten significant meer ijzer, mangaan en vitamine E, en minder verzadigd vet dan pindakaas . Gebaseerd op deze recente analyses, leveren twee eetlepels amandel-, zonnebloempitten- en pindakaas elk >10% DV voor proteïne, magnesium, fosfor, mangaan en vitamine E.
Een ander vet in pindakaas is oliezuur. Oliezuur draagt bij tot het behoud van een gezond cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Ook bevat pindakaas omega-6. Dit vetzuur verlaagt het slechte (LDL-) cholesterol en verhoogt het beschermende (HDL-) cholesterol.
Zijn er nadelen aan het eten van pindakaas? Pindakaas is een calorierijk voedsel , dus houd dat in gedachten als u uw calorie-inname in de gaten houdt. Sommige pindakaassoorten kunnen meer toegevoegde suikers, gehydrogeneerde oliën en zout bevatten, dus controleer het etiket nogmaals en kies de optie die het beste bij u past.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
De lekkerste pindakaas, zowel naturel als met stukjes pinda, staat bij Lidl en Aldi in het schap. Dat blijkt uit een smaaktest van de Consumentenbond. Voor beide testwinnaars geldt dat de naturel variant net iets lekkerder is dan de variant met stukjes pinda.
Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Het heet daarom ook wel sesampasta of tahini. Het wordt hier vooral gebruikt om Midden-Oosterse dips mee te maken (zei er iemand hummus?), maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor een saus, dressing of zelfs marinade.
Har Bracha is wordt door velen genoemd als de beste tahin! Har Bracha wordt geproduceerd in een nederzetting op de berg Gerizim, in de Westelijke Jordaanoever in de buurt van de stad Nablus.
Pindakaas wordt vaak aanbevolen als vervanging voor tahin, maar cashewnotenboter kan betere resultaten opleveren . Het is een neutralere notenboter en wordt vaak gebruikt als basis voor plantaardige dips, sauzen en saladedressings, net als tahin. Voor mensen met een sesamallergie is cashewnotenboter een alternatief zonder zaden.