Broccoli kun je ook invriezen Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Kook de broccoli 2-3 minuten in het kokende water. Haal de broccoli eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater. Laat hem nog 2-3 minuten staan. Giet hem af en leg hem op de beklede schaal. Dep hem droog en leg de broccoli in een enkele laag op een schaal en vries hem in tot hij stevig is.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Wil je dat de groente in optimale conditie blijft? Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Dit komt omdat broccoli voor het grootste deel uit water bestaat; wanneer het bevroren is, verandert het water in ijs en zetten de kristallen uit. Wanneer de kristallen langzaam smelten, sijpelt het water in de groente, waardoor er een kleffe bende ontstaat .
Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
ontdooien. Doe de afzonderlijke stukjes daarvoor ongeveer drie minuten in kokend water. pan te halen en in een kom met koud water te doen. je groente het beste laten schrikken.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.
Bereidingswijze. Koekenpan of wok: Verhit wat olie of boter in de pan. Roerbak de nog bevroren broccoliroosjes ca. 12 minuten.
Kruisbloemige groenten worden beschouwd als de gezondste producten om in uw dieet op te nemen. Deze planten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C en vezels en zijn cruciaal voor het versterken van uw immuunsysteem. Blancheer uw broccoli dus voordat u deze vacuüm verpakt voor het beste resultaat .
Doe thuis hele broccolikoppen in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van uw koelkast , zegt Lyon. U kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, waarbij de koppen uitsteken, en wikkel de bak losjes in plasticfolie, merkt Weintraub op.
bereidingstijd de broccoli goed doorroeren . Afgieten en naar wens op smaak brengen. (1 portie: 200g) de broccoli (200 g) breng in een pan water aan de kook voeg de bevroren groenten toe en laat 4-6 minuten garen. Afgieten en naar wens op smaak brengen.
De sleutel om bevroren broccoli knapperig te maken is om het op hoge temperatuur te roosteren . Zet de oven op 450 F. Zet je bakplaat in de oven terwijl deze voorverwarmt, zodat de bakplaat lekker heet wordt. Meng de bevroren broccoli met olie en je favoriete kruiden.
De snelste manier om bevroren broccoli te koken is om het te blancheren in kokend water . Twee tot vier minuten in gezouten kokend water is alles wat het nodig heeft om heldergroen en mals te worden.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie. Tot 12 maanden blijven de bloemkoolroosjes goed. Opgelet: voorverpakte diepvriesbloemkool blijft meestal maar 6 maanden goed. Check altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
3 manieren om broccoli te bewaren
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Hygiënisch en goed verpakken de diepvries in
Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld makkelijk stapelbare herbruikbare doosjes of diepvrieszakjes. Maak kleine, platte pakketjes met zo weinig mogelijk lucht (maximaal 1 kg). Zo kan de koude sneller tot de kern doordringen en wordt ook vriesbrand vermeden.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.