Boven- en onderwarmte De oven wordt zowel van bovenaf als van onderuit verwarmd. Dit is de meestgebruikte stand, perfect voor ovenschotels, maar ook voor het bakken van taarten.
Mag ik de ovenschaal direct op het draaiplateau plaatsen in een combimicrogolfoven met hete lucht? Nee, plaats de ovenschaal nooit rechtstreeks op het draaiplateau! Gebruik altijd het meegeleverde metalen verhogingsrooster. Dan kan de hete lucht vrij circuleren tijdens het kookproces en kan de glasplaat niet breken.
Bakken met boven- en onderwarmte
Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand. Boven- en onderwarmte is sowieso handig voor alle deegwaren die rijzen.
Het bereiden van ovenschotels kan wel in een combimagnetron, maar je zult wel rekening moeten houden met de ovenschaal en de bereidingstijd.
Bakken met hete lucht is een van de symbolen op een combimagnetron. Je herkent deze ovenstand aan het teken met de ventilator. Met deze functie wordt de warmte in de magnetron gelijk verdeeld, waardoor je op meerdere bakplaten of ovenroosters tegelijk kunt bakken.
In de meeste combimagnetrons kun je de magnetronstand en ovenstand tegelijkertijd gebruiken in de combistand. De microgolven van de magnetronstand warmen het eten snel op en de ovenstand zorgt voor een knapperig korstje. Zo gaat het bakken van bijvoorbeeld een quiche of lasagne sneller dan in een gewone oven.
Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!
Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt. De microgolfoven is minder geschikt: het kaaslaagje is niet meer lekker dan.
Een combimagnetron is een combinatie van een heteluchtoven en een magnetron. Er zijn twee soorten combimagnetrons: Een combimagnetron, waarbij de magnetronfunctie centraal staat. Deze apparaten hebben een draaiplateau.
Het grootste verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron is dat de nadruk bij een combi-oven op de ovenfuncties ligt, terwijl bij een combi-magnetron de nadruk op de magnetronfuncties ligt. Beide apparaten zijn echter een combinatie van een oven en een magnetron en hebben ongeveer dezelfde functies.
Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Wat is de ideale temperatuur om te gratineren? Verwarm je oven voor op 200 °C, want de temperatuur moet hoog genoeg zijn. Als dat niet het geval is, zal je bereiding wel garen, maar geen aantrekkelijk kleurtje krijgen.
Een combimagnetron, ook wel bekend als een combimagnetron, is precies wat het zegt, het biedt een combinatie van kookmogelijkheden. Deze verschillende kookopties kunnen functies omvatten zoals grillen, stomen en bakken , wat geweldig is als u graag kookt en alles in één apparaat wilt.
De combi magnetron is in Nederland een populair keukenapparaat omdat de snelle magnetron is uitgebreid met extra bakoven functies. Dit maakt van een combimagnetron een mega gemakkelijk inbouw apparaat voor opwarmen en ontdooien, maar ook bakken, grillen en roosteren.
Kan ik broodjes afbakken in een combimagnetron? Ja, dat kan.
Combimagnetrons kun je niet alleen als magnetron, maar ook als oven gebruiken. Als je nog geen oven hebt en de ovenfunctie niet zo vaak gaat gebruiken, is een combimagnetron voor het milieu een goede keuze. Kies dan een combimagnetron met heteluchtfunctie: die is zuiniger dan een combimagnetron zonder hete lucht.
Met de convectiemodus kunt u voedsel bereiden op dezelfde manier als in een traditionele oven.
Eigenlijk zet de naamgeving je al meteen op het juiste spoor: bij een combi-magnetron ligt de nadruk op de magnetronfunctie en bij een combi-oven juist op de ovenfunctie. In beide gevallen hebben ze als overeenkomstig voordeel dat ze ruimte besparen, want je hebt immers maar één apparaat nodig voor beide functies.
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Heeft de combi-oven ook een magnetronfunctie? Dan vind je deze functie bij het symbool met de golfjes. Onderwarmte krijg je wanneer je kiest voor het symbool met een enkele streep aan de onderkant.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
De combimagnetron en -oven zijn erg populair in Nederland omdat ze ruimte besparen. Je kunt namelijk in hetzelfde apparaat verwarmen, grillen, bakken, koken, of snel een maaltijd ontdooien. Dat scheelt ook nog eens in de centen, aangezien je niet twee losse apparaten hoeft aan te schaffen.